SuperLiga României: Calculele hârtiei înainte de ultima etapă din sezonul regulat

Mai este de jucat doar o etapă din sezonul regulat al SuperLigii României 2023-2024, iar lupta pentru Play-off este mai strânsă ca niciodată. Cinci echipe luptă pentru locurile 5 și 6, cinci partide fiind programate în aceeași zi, de la aceeași oră.


Farul are cele mai mari șanse de calificare în faza de elită, potrivit cotelor Favbet, dar chiar și echipa lui Hagi poate rata Play-off-ul. Iată cum arată „zona fierbinte” a clasamentului, după 29 de runde:

Pe 8 martie, de la ora 20:00, se joacă simultan următoarele meciuri:

  • CFR Cluj vs FC Hermannstadt
  • Dinamo vs UTA Arad
  • FC Botoșani vs Farul Constanța
  • Petrolul Ploiești vs Sepsi Sf. Gheorghe
  • FC Voluntari vs U Cluj

Primul criteriu de departajare prevăzut în regulamentul LPF este reprezentat de rezultatele din jocurile directe (număr de puncte mai mare, apoi golaveraj mai bun, apoi număr mai mare de goluri marcate). Următoarele criterii sunt golaverajul general din sezonul regulat și numărul mai mare de goluri înscrise în sezonul regulat. Dacă egalitatea este perfectă, atunci se joacă meci de baraj.


Calculele pentru calificarea în Play-off
Farul are teoretic o misiune mai ușoară decât contracandidatele, pentru că întâlnește „lanterna roșie”. Totuși, FC Botoșani a jucat bine în acest an. Elevii lui Hagi se califică în Play-off cu o victorie. Un egal aduce calificarea dacă U Cluj, FC Hermannstadt și Sepsi Sf. Gheorghe nu câștigă, iar UTA obține o victorie la cel puțin 5 goluri diferență cu Dinamo (lucru extrem de puțin probabil).


U Cluj stă și ea doar la mâna ei. Echipa antrenată de Ioan Ovidiu Sabău sunt în Play-off dacă o înving pe FC Voluntari. Un egal este fatal pentru „șepcile roșii” doar în contextul în care Farul nu pierde, iar Sepsi, FC Hermannstadt și UTA Arad câștigă. În cazul în care „U” pierde, dar echipele de sub linie (Hermannstadt, UTA și Sepsi) nu câștigă, atunci clujenii merg în Play-off.

Sepsi Sf. Gheorghe nu este sigură de calificare nici dacă ia toate cele trei puncte de la Ploiești. Trebuie ca U Cluj să nu câștige, iar Farul să piardă. Dacă nu se îndeplinesc ambele condiții, calculele se complică: dacă „U” nu câștigă și Farul face egal, covăsnenii își ating obiectivul dacă numai una dintre UTA și FC Hermannstadt câștigă, iar cea care o face are un golaveraj general mai slab.


La fel, FC Hermannstadt nu este sigură de calificare nici cu o victorie (foarte puțin probabilă) pe teren lui CFR Cluj. Trebuie ca Farul sau U Cluj să se împiedice. Dacă se va împiedica doar una din cele două, va trebui ca UTA să piardă și ca Sepsi să nu câștige. Contează și rezultatele cu care se vor termina meciurile, pentru că se ajunge la departajarea prin golaveraj.


UTA Arad este obligată să câștige, iar una dintre U Cluj și Farul să se împiedice. Dacă se va întâmpla ca „U” să nu câștige în ultima rundă, rămâne de văzut ce vor face și celelalte formații care au tot 40 de puncte. Trebuie ca măcar una dintre ele să nu câștige. Echipa antrenată de Mircea Rednic se poate califica și cu un egal, dacă U Cluj și Hermannstadt pierd, iar Sepsi face cel mult trei puncte.


Să vedem ce va fi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *