Super-grădinițele de la țară. Dotări în Botoșani, mai moderne decât la oraș

gradinita botosani

În județul Botoșani au fost amenajate grădinițe mai moderne decât la oraș. Este vorba despre echipamente aproape de standardele europene. Pentru copiii de la sat sunt o adevărată binecuvântare.

Până acum câțiva ani învățământul rural din județul Botoșani era marcat de mari neajunsuri: de la școli vechi, părăginite, până la un absenteism major; de pe băncile cărora ieșeau sute de tineri fără perspectivă, până la faimoasele toalete în fundul curții.

O bună perioadă, chiar și după anul 2000, în multe grădinițe și școli de la țară, din județul Botoșani, se învăța aproape la fel ca acum 100 de ani, fără materiale didactice, în frig și în școli cu pereții crăpați.

În ultimii ani, lucrurile s-au schimbat radical în unele comune din județul Botoșani. Inclusiv la nivelul învățământului preșcolar. În anul 2022, în multe sate botoșănene funcționează grădinițe ultra-moderne, mult mai bine dotate decât unități de învățământ similare de la oraș. Toate aceste investiții în sistemul educațional au fost făcute fie cu bani de la Uniunea Europeană, fie cu fonduri guvernamentale. „Lucrurile au început să se schimbe, din multe privințe, în multe localități din județ. Și aici mă refer la investițiile în infrastructura școlară“, spune Bogdan Suruciuc, inspector școlar general, potrivit adevarul.ro
Grădinița care oferă condiții mai bune ca acasă

Una dintre cele mai moderne grădinițe din județul Botoșani se află în satul Bălușeni, din comuna cu același nume. Bălușeniul este o comunitate săracă, de agricultori și crescători de animale, situată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoșani. Până anul trecut, cei 50 de preșcolari care frecventau grădinița Bălușeni învățau într-o clădire veche, cu încălzire precară și, evident, cu toatele în curte.

La începutul anului 2022 a fost dată în folosință o nouă grădiniță. Este vorba despre o investiție nouă de peste 1.8 milioane de lei, prin AFIR. Noua grădiniță este o clădire ultra-modernă, cu etaj și săli de clase foarte spațioase dotate cu echipamente educaționale moderne. Fiecare sală de grupă este dotată cu laptop-uri, videoproiectoare, imprimante dar și numeroase jucării și jocuri educative. Grădinița are și o sală multimedia pentru activități colective dar și un spațiu de joacă exterior, foarte modern. La toate acestea se adaugă toaletele cu duș, pentru ca cei mici să se poată spăla și schimba după orele de mișcare.

Educatoarele spun că dotările moderne le ajută să poată face activități specifice învățământului modern. „Avem de toate. Adică imprimante, laptop-uri, videoproiectoare, jocuri, rechizite. Asta înseamnă că ne putem desfăşura activitatea în condiţii optime. Aşa se face performanţă în educaţie“, spune educatoarea Elena Ștefan, un cadru didactic cu experiență de la grădinița Bălușeni.

O altă educatoare spune că elevii, mai ales cei care provin din familii defavorizate, vin la grădiniță cu cea mai mare plăcere, mai ales că au condiții mai bune ca acasă. În special toaleta din interior și apa caldă.