Suntem tot mai săraci!

oameni pietoni

Salariile cresc, dar odată cu majorarea prețurilor oamenii se descurcă mai greu. Conform ultimelor date statistice, prețurile la alimente și energie au înregistrat cele mai mari creșteri în ultimele luni, lucru care a avut un impact semnificativ asupra bugetelor.

5.200 de lei pe lună. De acești bani au nevoie doi adulți pentru a face față cheltuielilor lunare. La nivelul județului Iași, numărul angajaților este mai mare față de perioada pandemiei, iar salariile au crescut doar că inflația a adus prețuri mai mari la produse și servicii și un impact negativ asupra tuturor. Recent, specialiștii în sociologie au calculat venitul minim lunar pentru un trai decent al unei familii. Dacă anul trecut calculul era estimat la 7.400 de lei pentru o familie formată din doi adulți și doi copii, în momentul de față pentru a trăi decent, suma s-a ridicat la 8.300 de lei.

Activitatea economică și-a reluat ritmul la aceeași intensitate anterioară pandemiei, lucru care se reflectă și în numărul de angajați. Avem aproape 190.000 de angajați în momentul de față, în județul Iași. Salariul mediu net este 3.850 de lei, un pic mai mic decât nivelul național de 3.900 de lei. Dacă este să ne comparam cu alte județe, cele mai bune salarii se câștiga în București, unde angajații, in medie, obțin 5.100 de lei pe lună, în Cluj 4.700 de lei, Ilfov, Timiș și noi suntem în media pe țară”, a spus Ciprian Iftimoaei, Dir. Adj. Direcția de Statistică Iași.

Puterea de cumpărare a salariului scade ușor în sensul în care veniturile nu mai țin ritmul inflației care este trecută de 15%.

Prețurile au crescut cu aproape 40% la mărfurile alimentare. De asemenea, și la mărfurile nealimentare ne referim la carburanți, la energie electrică, cu 25% față de anul trecut, la gaze avem o creștere de 70%. Deci toate astea afectează foarte mult puterea de cumpărare a cetățenilor”, a mai spus Ciprian Iftimoaei, Dir. Adj. Direcția de Statistică Iași.

Specialiștii spun că situația va fi mai dificilă în perioada următoare când se anunță noi creșteri.