Sunt și primari care fac treabă în România. Metodă revoluționară de a încălzi școlile, într-o comună din Botoșani

dumitru-chelaru-pomarla-840x500

Comuna botoşăneană Pomârla, situată la graniţa cu Ucraina, a investit într-un sistem revoluţionar de încălzire a şcolilor. Sistemul este folosit în ţările nordice, cu pompe de căldură care utilizează energia termică a pământului, a apei, dar şi a aerului.

Primarul din Pomârla, Dumitru Chelaru, spune că are această idee de acum 20 de ani, când nici nu era primar al comunei și a văzut modelul în ţările civilizate. ”Pe vremea aceea, nici nu vorbeam de centrale termice pe gaz, darămite de aşa ceva. Atunci, mi se părea de domeniul incredibilului. Dar ideea mi-a rămas şi, odată ce m-am implicat în administraţia locală, am studiat sistemul, am făcut rost de finanţare şi, în cele din urmă, am adus echipamente suedeze pentru fiecare şcoală şi grădiniţă”, a declarat Chelaru, pentru Adevărul.

Pentru realizarea instalaţiilor a fost accesat un proiect prin PNDL primind 10 milioane de lei atunci când nimeni nu se gândea că şcolile vor fi închise din cauza epidemiei de coronavirus. Echipamentele care sunt suedeze au fost montate la fiecare unitate de învăţământ. Acestea sunt compuse din foraje, pompe, soft-uri şi instalaţii care preiau energia termică a solului sau a apei şi o amplifică transformând-o în agent termic cu un consum minim electric.