Suedia catre UE: „Jos labele de pe padurile noastre!”

paduri suedia

Suedia a făcut presiuni asupra continentului pentru ca acesta să fie mai ambițios în ceea ce privește clima și să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră pentru a face economia blocului comunitar mai sustenabilă. La nivel național, Suedia s-a angajat să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2045 – cu cinci ani mai devreme decât obiectivul la nivelul UE – și, în timpul negocierii Legii europene privind clima, a solicitat reduceri mai mari ale emisiilor decât cele minus 55% până în 2030 propuse de Comisia Europeană.

Potrivit Politico, ambițiile climatice ale Suediei sunt posibile datorită unui avantaj natural esențial: 70 % din teritoriul țării este acoperit de păduri. Acest lucru face ca Suedia să fie unul dintre cele mai mari rezervoare de carbon din blocul comunitar. Dar eurodeputații suedezi insistă asupra faptului că, o comoara națională a țării lor nu ar trebui să fie tratată ca un uriaș airbag pentru a compensa reducerile insuficiente de emisii ale altor țări.

Echilibrarea beneficiilor economice și sociale ale silviculturii cu obiectivele de protecție a mediului s-a aflat în centrul discuțiilor privind Acordul verde european de la Bruxelles și a opus Suedia – împreună cu alte țări puternic împădurite, precum Finlanda și Austria – restului blocului, pe motiv că, Comisia Europeană nu ar trebui să intervină în politicile naționale de gestionare a pădurilor.

Pe parcursul celor șase luni de președinție a Consiliului UE, Suedia va trebui să promoveze dosare politice cheie cu impact asupra silviculturii, inclusiv un nou regulament menit să stimuleze refacerea naturii, o propunere de certificare a absorbției de carbon și un cadru de monitorizare a pădurilor din UE – și va trebui să își reducă criticii. Dar activiștii ecologiști se tem că nu va face acest lucru, în timp ce sectorul forestier suedez – care reprezintă peste 10% din industria țării – cere Stockholmului să folosească președinția pentru a-și face auzite preocupările la Bruxelles.

„Suedia poate fi progresistă în ceea ce privește politica climatică doar pentru că avem un sector forestier sustenabil, care ne ajută în activitatea noastră privind clima, beneficiind în același timp enorm de economia noastră”, a declarat Jessica Polfjärd, europarlamentar al Partidului Popular European de centru-dreapta și membru al Partidului Moderat Suedez – care face parte din guvernul de coaliție al țării. „Și nu cred că este potrivit ca sectorul nostru forestier să fie reglementat de persoane care înțeleg puțin sau deloc acest lucru.”

Chiar și eurodeputatul Pär Holmgren, membru al Grupului Verzilor, a recunoscut că „este important să nu considerăm pădurea din Suedia ca fiind marea soluție pentru întreaga Europă” și a cerut ca fiecare țară și fiecare industrie să își facă partea sa în ceea ce privește reducerea emisiilor.

Dar Polfjärd a declarat că „responsabilitatea cheie” a Suediei în timpul președinției sale va fi de a „găsi un echilibru în Consiliu între necesitatea unei agende ambițioase privind clima, abordând în același timp preocupările legitime legate de criza energetică și incertitudinea economică”.