Suceava: Un nou caz de rabie, descoperit la o vacă dintr-o fermă din Slobozia – Zvoriștea

Sediul-DSVSA-si-LSVSA-Suceava_tn

În cursul zilei de marți, 20 decembrie 2022, a fost diagnosticat un nou caz de rabie (turbare), în localitatea Slobozia din comuna Zvoriștea. Este vorba despre o bovină, dintr-o exploatație comercială de tip A, ce apartine unei Întreprinderii Individuale.

În exploatația respectivă mai există 35 de bovine, 4 câini, 4 pisici și 4 porci. Câinii și pisicile au fost  vaccinați în cursul zilei de marți, informează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava.

Marți, la orele 17, s-a întrunit Centrului Local de Combatere a Bolilor  prin care s-au aprobat măsurile de prevenire a rabiei urmare dignosticarii  acestui  nou  caz, la bovina respectivă.

Contacții cu animalul bolnav de rabie – proprietarii și 2 medici veterinari – au fost comunicați la D.S.P. în vederea dispunerii măsurilor ce se impun.

Măsurile aprobate în  ședința  Centrului Local de Combatere a Bolilor  din dată de 20 decembrie ora 17 au fost comunicate tuturor instituțiilor, membri ai  Centrului Local de Combatere a Bolilor  -ISU, IPJ, IJJ, DSP, APM, DSS, Garda Forestieră, AJVPVS, precum și Unității Locale de Sprijin constituite la nivelul UAT-Zvoriștea sub coordonarea primarului.

DSVSA precizează faptul că toți cetățenii trebuie să conștientizeze aspectele  privind  gravitatea bolii precum și obligația de a anunță medicului veterinar din comună orice comportament  anormal al animalelor deținute în gospodărie, în special câini și pisici, precum și orice caz de mortalitate  intervenit la animale.

”Recomandăm ca, în continuare, personalul care deservește adăposturile de câini fără stăpân, sau cei care în gospodării dețin un număr mai mare de câini sau pisici să solicite, la Direcția de Sănătate Publică, vaccinarea antirabică”, a transmis directorul executiv  adjunct  al DSVSA Suceava. dr. Dănuț Corneanu.