Suceava: Tatăl acuzat că și-a exploatat cei cinci copii minori, punându-i la munci grele la ferma de măgari a familiei, a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar

Pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatul Ionuț Florescu nu are voie să se apropie sau să comunice, pe nicio cale, cu cei cinci copii ai săi, trei fete și doi băieți, şi nici cu martorii din dosar. Bărbatul din Iacobești a fost arestat în luna noiembrie a anului trecut, în urma unor percheziții domiciliare, fiind acuzat de trafic de persoane în formă continuată și de rele tratamente aplicate minorului. Din cercetări a reieșit că, în perioada 2006 – iunie 2022, Ionuț Florescu, din satul Iacobești, comuna Grănicești, și-ar fi exploatat prin muncă cei cinci copii minori, pe care i-ar fi obligat să presteze activități agricole de creștere și de îngrijire a animalelor, la ferma de măgari a familiei și la o fabrică de cauciucuri dintr-o localitate din județul Suceava, în scopul obținerii de beneficii materiale.
Bărbatul din Iacobești arestat în luna noiembrie a anului trecut pentru că și-ar fi exploatat cei cinci copii minori, punându-i la munci grele la ferma de măgari a familiei, a scăpat de închisoare. Măsura arestării preventive a lui Ionuț Florescu a fost înlocuită cu măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile.
Tribunalul Suceava a dispus, în data de 13 februarie a.c., ”punerea de îndată în libertate a inculpatului Florescu Ionuţ la data rămânerii definitive a prezentei încheieri, de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 1 din data de 02.11.2022, emis în baza încheierii nr. 50 din 02.11.2022 pronunţată de judecătorii de drepturi şi libertăţi în dosarul nr. 3363/86/2022 al Curţii de Apel Suceava, dacă nu este reţinut, deţinut sau arestat în altă cauză”.
Constestația depusă de DIICOT în data de 14 februarie a.c. a fost respinsă miercuri de Curtea de Apel Suceava.
Pe durata măsurii controlului judiciar, inculpatul Ionuț Florescu trebuie să se prezinte la Secţia de Poliţie Rurală nr. 13 Bălcăuţi, judeţul Suceava, organ desemnat cu supravegherea inculpatului, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. El nu are voie să se apropie sau să comunice, pe nicio cale, cu cei cinci copii ai săi, trei fete și doi băieți, şi nici cu martorii din dosar. Bărbatul nu are voie să depăşească limita teritorială a judeţului Suceava, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei, și nu se poate deplasa în baruri, discoteci, cluburi sau alte asemenea localuri în care se consumă băuturi alcoolice. De asemenea, va trebui să informeze de îndată instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei. În caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor menţionate se poate lua faţă de el măsura arestării preventive, organele de poliţie având obligaţia de a verifica periodic respectarea de către inculpat a măsurii preventive şi a obligaţiilor ce i s-au impus.
Bărbatul din Iacobești a fost reținut de DIICOT în data de 27 octombrie, în urma unor percheziții domiciliare, fiind acuzat de trafic de persoane în formă continuată și de rele tratamente aplicate minorului. ”Obiectiv de Suceava” a scris în exclusivitate despre situația dificilă în care se aflau copiii familiei Florescu încă din anul 2015, când trei copii ai acestei familii din Iacobești au devenit cunoscuți în întreaga țară pentru că încercau să facă ceva bănuți oferind trecătorilor “șansa” de a se poza alături de măgarul lor pentru 1 leu. Atunci, cei trei au fost plasați în regim de urgență la un asistent maternal profesionist. În vara anului 2022, un nou articol publicat de ”Obiectiv de Suceava” a prezentat episodul de maximă disperare a uneia dintre fetele familiei, care a fugit de acasă direct la Protecția Copilului pentru a cere ajutor atât pentru ea, cât și pentru frații ei, povestind că erau obligați să muncească de la ora 04.00 dimineața la ferma cu 60 de măgari a familiei.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2006 – iunie 2022, Ionuț Florescu, din satul Iacobești, comuna Grănicești, și-ar fi exploatat prin muncă cei cinci copii minori, pe care i-ar fi obligat să presteze activități agricole de creștere și de îngrijire a animalelor, la ferma de măgari a familiei și la o fabrică de cauciucuri dintr-o localitate din județul Suceava, în scopul obținerii de beneficii materiale.
Astfel, copiii ar fi fost treziți în fiecare zi, indiferent de anotimp sau de temperaturile înregistrate, la orele patru sau cinci dimineața și ar fi fost forțați, prin recurgerea la acte agresive fizică și psihică, să muncească în gospodăria proprie până la orele 22:00 – 23:00. Totodată, în calitate de părinte, le-ar fi interzis copiilor să se implice în activități adecvate cu prietenii, activități recreative specifice vârstei, să frecventeze sau să continue cursurile școlare, măsuri și tratamente care au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a minorilor. Copiii au fost exploatați astfel încă de la împlinirea vârstei de 8 sau 9 ani, bărbatul profitând de poziția de autoritate pe care o deținea și de imposibilitatea minorilor de a se apăra sau de a-și exprima voința. În prezent, cu privire la acestea a fost dispusă măsura specială de protecție a plasamentului de către DGASPC Suceava.