Suceava se pregătește pentru a doua etapă a transportului metropolitan
Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru etapa a II-a a Sistemului de transport ecologic metropolitan vor fi supuși aprobării Consiliul Local Suceava care se va întruni în ședința ordinară de joi, 31 august. Documentația a fost inclusă în cadrul unui proiect de hotărâre aflat la punctul la punctul 12 din ordinea de zi de la ședința ordinară. Valoarea totală a investiției este apreciată la 68,50 de milioane de lei, inclusiv TVA, durata estimată de implementare fiind de 24 de luni.
Cea de-a doua etapă a proiectului vizează amenajarea unei autobaze la sediul TPL de pe strada Traian Vuia, achiziționarea a 15 autobuze electrice cu sistem de numărare a călătorilor, sistem de e-ticketing, sistem de supraveghere video, sistem audio și sistem de informare cu panouri matriceale. Precizăm însă că Beneficiar al acestui proiect nu este doar municipiul Suceava, ci și alte localități cu care municipalitatea suceveană a intrat în parteneriat: orașul Salcea și comunele Adâncata, Moara, Pătrăuți, Şcheia, Ipotești, Bosanci și Mitocu Dragomirnei.
Toate aceste localități sunt membre ale Zonei Urbane Funcționale (ZUF) iar proiectul propune măsuri complementare celor realizate în municipiul Suceava în scopul „operaționalizării transportului public la nivelul Zonei Urbane Funcționale Suceava”.
De altfel, în localitățile amintite vor mai fi montate, tot în cadrul acestei a II-a etape a proiectului privind transportul metropolitan al Sucevei, 15 stații de alimentare a acumulatorilor, 8 stații de transport, 8 automate de vânzare a biletelor de călătorie și înființarea unui dispecerat. și poate că având în vedere toate acestea, se explică de ce peste 50% din valoarea proiectului nu se referă la construcții și montaj, această componentă având valoarea cu tot cu TVA de 24,93 milioane de lei. Odată adoptat proiectul de hotărâre inițiat de primarul Ion Lungu și de viceprimarul Lucian Harșovschi, municipalitatea ar urma să facă toate celelalte demersuri ca să obțină finanțare în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 4 – O regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă.
Obiectivul general al proiectului constă în înființarea unui sistem de transport ecologic metropolitan care să determine reducerea emisiilor de dioxid de carbon și fluidizarea traficului rutier în Zona Urbană Funcțională. Reamintim că Primăria Suceava a lansat licitația aferentă etapei I a proiectului, acesta prevăzând achiziționarea a 50 de autobuze electrice destinate transportului metropolitan în localitățile incluse în ZUF Suceava, valoarea achiziției – împărțită în două loturi, una pentru autobuze mari iar alta pentru autobuze mici – este de peste 86 de milioane de lei fără TVA.
sursa obiectivdesuceava.ro