Suceava| Polițiștii și elevii s-au implicat într-o acțiune de prevenire a bullying-ului și a cyberbullying-ului

DGF_6919

Membrii proiectului „Fără bullying se poate!” din Suceava au format o echipă multidisciplinară și interstituțională de intervenție formativă a tinerilor liceeni în prevenirea, gestionarea și combaterea bullyingului și cyberbullyingului prin: definirea comportamentelor de bullying, a cauzelor și consecințelor acestora, prin mecanisme normative și legislative de intervenție preventivă.

Din echipă fac parte 18 elevi care au devenit devenit ambasadori ai prevenirii bullyingului și cyberbullyingului, polițiști, sociologi, profesori și voluntari. Proiectul este finațat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava și beneficiază de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava și a Clubului de educație juridică Lawspective.

Ileana Iacob, comisar de poliție: „Asigurarea unui mediu școlar sigur, protejat de diferitele forme de manifestare a criminalității, prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor sunt priorități de acțiune ale Poliției Române de peste un deceniu. Bullyingul, în lipsa unor măsuri de prevenire și corecție,  poate fi un factor cvasipredictor al violenței și delincvenței juvenile. În acest context intervenția preventivă este necesară, iar atunci când există tineri dornici să producă schimbare, aceștia îi pot ajuta pe alți tineri să-și definească preocupările, să caute soluții eficiente prin schimbul reciproc de informații și experiențe și pot demonstra, prin exemplul propriu, o atitudine ce promovează comportamente prosociale, nonviolente.”

Bullying-ul este un fenom întâlnit la nivel mondial, atât în viața reală, cât și în mediul online. Adolescenții implicați în cazurile de bullying sunt mai predispuși la absenteism și abandon școlar, rezultate școlare scăzute, au simptome ale depresiei și anxietate, au un nivel redus de încredere  și stimă de sine iar în unele cazuri își pierd interesul pentru orice activități.