Suceava: Podul de la Praxia va fi reabilitat anul viitor

pod-praxia-2_tn

Anul viitor vor demara lucrările de reabilitare a podului de la Praxia, situat pe un drum național și care traversează pârâul Râșca. Serviciile de proiectare la fazele „Proiect de Autorizare a Construcției”, „Proiect Tehnic de Execuție”, asistența tehnică, precum și execuția lucrărilor de reabi­litare a podului pe DN 15 C km 66^345 au fost scoase la licitație de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Potrivit datelor oficiale, valoarea maximă estimată este de 3.643.872,82 lei, fără TVA.

Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preț”, dar prețul ofertei reprezintă 90% din ponderea punctajului iar 10% este experiența managerului de proiect. La mijlocul lunii decembrie este termenul final pentru depunerea ofertelor iar durata de realizare a proiectului este de 6 luni, egală cu durata estimată pentru realizarea lucrărilor. Asta înseamnă că – în funcție de cât de repede va decurge analiza ofertelor – este foarte posibil ca în a doua parte a lui 2023 să fie demarate lucrările de reabilitare a podului construit în anul 1974.

Lungiumea podului este de aproape 41 de metri, cu două deschideri de 15,4 metri fiecare – prin urmare infrastructura podului este asigurată de două culee și o pilă – iar lățimea podului este de 9,8 metri din care carosabil 7,8 metri și două trotuare de câte un metru fiecare. Pe durata realizării lucrărilor este prevăzuită amenajarea unei variante provizorii în amonte de pod care constituie un podeț datat de 5,7 metri cu un singur sens de circulație și semnalizare corespunzătoare.

Ultima expertiză a podului a fost realizată în 2018 și era valabilă pe cinci ani. Practic, lucrările de reabilitare ar putea să înceapă cam pe la data la care termenul de cinci ani expiră. Variantele de intervenție propuse prin expertiză erau de reabilitare fără spor de capacitate portanbtă și cea de consolidare a podului. CTE-ul a analizat și a decis ca să fie pusă în aplicare varianta a doua: consolidare și înlocuire a suprastructurii existente – 6 grinzi de beton precomprimat și solidarizate printr-o placă de beton armat șiantretoaze centrale și marginale.