Suceava: Patinoarul Areni intră în reabilitare anul acesta

Patinoar-Suceava-nov-22

Primarul Ion Lungu a agreat ca și în acest an să fie prins la finanțare un proiect vechi pentru care se anunță periodic tot felul de inițiative, dar foarte puțin (uneori chiar deloc) se concretizează. Este vorba despre Patinoarul Areni: un obiectiv util, dar de care rar își aduc aminte autoritățile. O ultimă inițiativă însă a fost fost agreată de primarul Ion Lungu la discuțiile cu privire la bugetul local pe care le-a purtat cu consilierii locali de la Pro – România. Iar investițiile agreate și prevăzute în lista principalelor obiective din acest an sunt legate de acoperișul patinoarului și de mantinela acestuia.

Cum vor decurge lucrurile și sursa de finanțare, a spus Ion Lungu în conferința de miercuri răspunzând câtorva întrebări adresate de jurnaliști. Mai întâi, Ion Lungu a spus că a fost necesară o procedură la Finanțe cu privire la alocarea de sume pe trimestre și că după ce acestea au fost prevăzute deja vor urma procedurile de licitație. Atât pentru patinoar, cât și pentru roata panoramică, dar și pentru alte obiective prevăzute în lista cu 47 de proiecte finanțate de la bugetul local.

Ion Lungu a spus doar că „speră” că vor fi finalizate lucrările anul acesta, însă este puțin probabil că în privința acoperișului se va putea face asta până iarna viitoare, probabil în suma de 500 de mii de lei prevăzută se va face proiectarea și, eventual organizarea de șantier. Chiar și în eventualitatea suplimentării sumei este greu de crezut că lucrările (care nu au cum să înceapă mai devreme de trimestrul al III-lea), este greu de crezut că vor fi finalizate până pe 28 noiembrie, dată la care autoritățile obișnuiesc să inaugureze sau să deschidă un obiectiv anume, în semn de recunoștință față de Ziua Bucovinei. În ceea ce privește mantinela – pentru care suma prevăzută a fost de 450 de mii de lei în bugetul pentru 2023 – sunt șanse să poată fi finalizată în acest an, cei care au fost recent pe acolo putând lesne observa că ar fi potrivită și această investiție. De altfel, edilul a specificat și faptul că a acceptat propunerea consilierilor de a finanța de la bugetul local pentru că Municipiul Suceava are finanțare de la Compania Națională de Investiții pentru alte obiective: sală polivalentă, teren de fotbal omologat UEFA, discuțiile avansate pentru un nou stadion șamd. De fapt, merită menționat că, anul acesta, primarul Ion Lungu a achiesat la un nou demers al celor de la Pro-România cu privire la o amplă modernizare a pationoarului: lucrări mai a cătării făcându-se în 2021 la patinoar (pe partea de intrare și la grupurile sanitare, inclusiv izolare deoarece apa se infiltra de fiecare dată când ploua) iar anul trecut câteva dotări mai bune, tot cu finanțare de la bugetul local.