Suceava | Opt persoane suspecte de turbare, după ce au luat contact cu un câine infectat

caine

foto: taramulanimalelor

Opt persoane sunt suspecte de turbare, după ce au luat contact cu un câine infectat cu rabie. Cazul a fost confirmat, ieri, în Siret, potrivit Monitorul de Suceava.

Inițial, numărul acestora era mai mic, dar după mediatizarea cazului, oamenii au recunoscut animalul turbat.

Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat că animalul a murit pe 10 noiembrie.

„În urma sesizării, DSP Suceava a efectuat imediat ancheta epidemiologică, în urma căreia au fost identificate 8 persoane care au intrat în contact cu animalul: 4 membri ai familiei și 4 medici veterinari. Analiza de laborator a confirmat prezența rabiei la animalul decedat”, a declarat Daniela Odeh, director DSPJ Suceava.

Persoanele infectate au fost vaccinate antirabic, iar acum sunt monitorizate de specialiști.

În urmă cu patru zile, doi medici veterinari și un asistent au aflat și ei diagnosticul de rabie, după ce au operat același patruped, un ciobănesc german. Astfel, numărul persoanelor infectate a ajuns la opt, patru medici veterinari și familia din Siret, formată din doi adulți și doi copii.

Din cauza suspiciunii înalte de contaminare, personalul veterinar și proprietara câinelului au avut nevoie de imuno-globulină antirabică umană, un produs greu de găsit în România.

Șeful DSVSA, Mihai Voloșeniuc, atrage atenția populației și administrațiilor locale să alerteze imediat medicii veterinari dacă observă animale cu simptome nervoase, salivație în exces sau modificări de comportament. De asemenea, le solicită medicilor veterinari să solicite dovada vaccinării antirabice pentru câinii care le sunt aduși la consultații și tratament și să nu trateze animale nevaccinate.

„Este suficientă o microleziune, pe pielea persoanei, care să fi venit în contact cu saliva cu virus a câinelui pentru ca boala să se transmită”, avertizează doctorul Voloșeniuc.