Suceava | Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă. Vor fi plătite salarii compensatorii

mina-de-uraniu

Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă pentru că nu mai există zăcământ, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu. Acesta a menționat că va fi un pachet sociali prin care vor fi plătite salarii compensatorii pentru cei care se disponibilizează.

„Referitor la Mina de la Crucea. Da, Mina de la Crucea va fi închisă pentru că nu mai există zăcământ acolo, dar evident că minerii de acolo vor lucra la închidere. Pentru asta avem Ordonanţa 69 care intră joi în Guvern cu pachet social, un pachet social prin care plătim salarii compensatorii pentru cei care se disponibilizează şi le suportăm de la buget – pentru uraniu şi pentru Hunedoara – şi venituri de completare mergându-le vechimea în acelaşi timp, între 24 şi 48 de luni”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a precizat că va fi redeschisă mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu.

„Feldioara, dacă vorbim de Feldioara – este antecontract de vânzare-cumpărare către Nuclearelectrica. Va trece la Nuclearelectrica şi acolo se va procesa octoxidul de uraniu pentru producerea dioxidului. Deci va fi circuit integrat nuclear în România, în interiorul Nuclearelectrica – şi vom deschide mina de la Tulgheş-Grinţieş tocmai pentru a avea minereu de uraniu în România că avem nevoie. Vrem să construim 3 şi 4 şi atunci e normal să avem în interiorul ţării totul nuclear”, a mai spus Virgil Popescu.