Suceava | Maine, confruntare Greenpeace – Romsilva, la Ocolul Silvic Vama

padure 1

Conform statisticilor Greenpeace, judetul Suceava a pierdut cea mai mare suprafata de padure in perioada 2001 – 2016, peste 46.000 hectare. Experții Greenpeace au mers la final de iunie 2019 în inima Bucovinei pentru a investiga tăierile ilegale și abuzurile semnalate de localnici.

Au găsit exploatări care nu respectă normele de mediu, tăieri de arbori nemarcați, gatere și depozite de lemn nemonitorizate, sute de metri cubi de lemn transportat fără aviz, oameni ai locului amenințați și agresați pentru că documentează delictele”, anunta cei de la Greenpeace. 

In replica, Romsilva a precizat ca „in urma verificarilor efectuate de personalul silvic a rezultat ca regulile silvice de exploatare au fost respectate. Pe aceste suprafete urmeaza sa fie efectuate lucrari de completari ale regenerarii naturale in campaniile de impaduriri de anul viitor pe o suprafata de 5,3 hectare, dintr-un total de 15,3 hectare, intreaga suprafata a unitatii amenajistice”.

Maine dimineata, membrii organizației de mediu îi va confrunta in teren pe Gheorghe Mihăilescu, directorul Romsilva, Daniel-Constantin Coroamă, Secretarul de Stat pentru Păduri din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava și pe directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.

Reprezentanții Greenpeace vor prezenta raportul lor de investigație, iar directorul Romsilva va face o prezentare a programelor de îngrijire și regenerare a pădurilor.

Vizita va continua în pădure și pe drumurile adiacente, unde Greenpeace a semnalat infracțiuni flagrante, pentru a înțelege situația din teren și nevoia urgentă de a îmbunătăți SUMAL (Sistemul de Urmărire a Materialelor Lemnoase), un sistem depășit în prezent de tehnicile de furt, pentru care cerem soluții de mai bine de 2 ani.

Estimările experților forestieri variază de la 9 la 20 de milioane de metri cubi de lemn furați pe an. Datele oficiale din partea Ministerului Apelor și Pădurilor spun că se taie cu totul doar 18 milioane de metri cubi pe an.