Suceava | Fostul primar al comunei Siminicea a fost trimis in judecata de DNA pentru declaratii false

dna

Fostul primar al comunei Siminicea si un reprezentant al Asociației Crescătorilor De Animale Simina au fost trimisi in judecata de DNA pentru a obtine fonduri nerambursabile de la APIA. Din rechizitoriul DNA se constata ca:

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE SIMINA, județ Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al Asociației Crescătorilor De Animale Simina, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

HALIȚĂ GHEORGHE, la data faptelor primar al comunei Siminicea, județ Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2014, reprezentantul Asociației Crescătorilor De Animale Simina, beneficiind de ajutorul primarului Haliță Gheorghe, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (declarații, contracte de închiriere), pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
O parte din documentele depuse la APIA ar fi fost eliberate de către inculpatul Haliță Gheorghe, în calitate de primar al comunei Siminicea, județ Suceava.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 642.683 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.