Suceava este singurul oraș din România cu transport integral electric

Suceava nu este doar primul municipiu din România cu transport public integral electric, ci și prima Zonă Urbană Funcțională din țară, cu nu mai puțin de nouă localități în care se extinde transportul public modern și ecologic. De asemenea, sistemul de taxare de tip E-ticketing implementat, care va fi extins chiar de anul acesta în noi locații, este cel mai complex din țară, încât plata călătoriilor se poate face atât la automatele din stații, cu bilete de 100 de minute/3 lei sau de 200 de minute/5 lei, în autobuze – cu portofel electronic, ori online, prin aplicația SuceavaPass.

Suceava este singurul oraș din România cu transport integral electric

Cel mai utilizat sistem de validare a călătoriilor este cel de tip abonament, valabil pe toate liniile, care costă doar 75 de lei lunar, iar pentru elevi, studenți și pensionari este gratuit, costurile fiind suportate de Primăria Suceava.

Suceava – primul municipiu cu transport public 100% electric

După ce în urmă cu patru ani în municipiul Suceava au fost aduse 25 de autobuze electrice mari, cu capacitate de 90 de persoane, divizia electrică a TPL a tot crescut, până la 62 autobuze electrice, din care 40 de capacitate mare și 22 de capacitate mică – microbuze, înlocuind total mijloacele de transport cu combustibil clasic.

Citește și: 50 autobuze electrice noi pentru transportul metropolitan Suceava

Cea mai mare parte din bani – zeci de milioane de euro – au fost atrași prin proiecte, din fonduri europene, dar nici contribuția proprie a municipalității sucevene nu a fost deloc de neglijat, nu toate costurile fiind eligibile.

De altfel, startul s-a dat în 2019, când au ajuns primele autobuze electrice de mici dimensiuni luate pe fonduri elvețiene, privite cu reticență de multă lume, mai ales că nordul Moldovei are ierni mai grele decât în restul țării. Doar că, în ciuda temerilor, mai ales noile modele de autobuze electrice s-au dovedit a fi mai călduroase iarna decât cele clasice, iar vara răcoroase, fiind prevăzute cu aer condiționat, pe lângă multe alte dotări moderne, de la sistem de E-ticketing, camere de supraveghere video, sistem GPS, Wi-Fi și încărcare USB la dispoziția călătorilor.

Exemplul Sucevei a fost urmat curând de zeci de alte orașe din țară, cererea pentru autobuze electrice devenind atât de mare încât producătorii nu puteau face față comenzilor, de unde și timpii mai mari de așteptare după finalizarea licitațiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *