Suceava | Drone ultramoderne cu cameră duală cu termoviziune în dotarea Serviciul Public Județean Salvamont

drone1

În cursul zilei de sâmbătă, în zona Punctului Salvamont din masivul Rarău a avut loc prezentarea unei drone cu termoviziune, a unui echipament RECCO de detecție și localizare a persoanelor surprinse de avalanșă, precum și a kitului de căutare/salvare a persoanelor surprinse de avalanșă.

Toate aceste echipamente moderne au intrat în dotarea Salvamont Suceava. A fost finalizată procedura de achiziționare a unei drone ultramoderne cu cameră duală cu termoviziune, utilă în activitățile de intervenție în cazurile persoanelor dispărute sau rătăcite în zona montană.

Intervențiile de căutare și salvare a persoanelor dispărute sau rătăcite în zona montană sunt de regulă foarte complexe, implică un număr sporit de forțe și uneori o perioadă mai lungă de timp de căutare, durată care poate fi cu mult redusă în cazul în care se va utiliza această dronă cu termoviziune.

Serviciul Public Județean SALVAMONT Suceava din cadrul Consiliului Județean Suceava, prin Proiectul RECCO România, a achiziționat un echipament RECCO de ultima generație pentru detecția și localizarea persoanelor surprinse de avalanșă sau pierdute pe munte indiferent de sezon și care poate oferi o șansă de supraviețuire practicanților sporturilor montane surprinși de avalanșă, precum și cu aplicabilitate din ce în ce mai mare și în activitățile turistic-sportive montane desfășurate și în restul anului. Creșterea numărului de accidente montane este un efect direct al creșterii semnificative a diversității activităților turistice montane și a numărului de turiști pe munte înregistrați în ultimii ani, în special în sezonul de iarnă, sezon în care distribuția pe munte a turiștilor în afara zonelor amenajate pentru practicarea sporturilor de alunecare a devenit din ce în ce mai mare, sporturi ca alpinismul de iarnă, schiul offpiste, drumețiile cu snowmobilele devenind foarte populare.

Acest sistem performant funcționează pe principiul emiterii unui semnal de către un dispozitiv manipulat de către salvamontist și recepționarea, cu același aparat, a semnalului reflectat de către un deflector RECCO aflat asupra victimei.

Dacă pana acum aceste plăcuțe deflectoare erau incluse în haine sau în bocancii de schi încă din procesul de fabricație, acum producătorul RECCO a creat trei accesorii, stiker pentru cască, breloc pentru cheița de fermoar și curea de pantaloni care conțin această plăcuță deflectoare și care pot fi achiziționate din lanțul de magazine cu profil sportiv.

Prin implementarea sistemului RECCO, în premieră în România, cresc șansele de succes al misiunilor de salvare montană bazându-ne pe ajutorul tehnologiei. În urma implementării acestei prime etape a proiectului, Serviciul Public Județean SALVAMONT Suceava va beneficia în cadrul activității specifice desfășurate și de acest sistem modern de căutare–salvare.

Kitul de avalanșă are în componență, printre altele, un transmițător, o sondă aluminiu de căutare în avalanșă, o lopată din aluminiu.

Acest kit va fi în dotarea fiecărui salvator montan atunci când pleacă iarna în acțiuni de prevenție sau salvare în zone cu risc de avalanșă.

Drona dotată cu o cameră cu termoviziune și kiturile de avalanșă au fost achiziționate din fondurile asigurate de CJ Suceava, iar echipamentul RECCO, prin proiectul național.