Suceava/ Cum dispar pădurile?

padure 1

Un barbat de 78 ani deținea o suprafață de 3 hectare în locul denumit „Băuca” de pe raza comunei Șaru Dornei. Acesta avea contract de prestări servicii silvice cu Ocolul Silvic Dealu-Negru. In cursul lunii mai, bărbatul a solicitat prin cerere marcarea unor arbori doborâți sau rupți de fenomene naturale (produse accidentale), fiind marcați 129 de arbori din special molid, în volum brut de 83 mc, conform actului de punere în valoare întocmit la data de 24.05.2018 de către Ocolul Silvic.

La data de 18.10.2018, arborii marcați pe terenul în cauză au fost exploatați de proprietar, deși nu s-a emis autorizație de exploatare. Au fost tăiați și alți 35 de arbori din specia molid nemarcați, cioatele fiind identificate, inventariate și bătute cu dispozitivul pentagonal de către lucrătorii silvici cu ocazia cercetării la fața locului.

Ulterior, materialul lemnos provenit din tăierea ilegală a fost identificat într-o platformă de la marginea drumului forestier de centură Băuca, în urma inventarierii rezultând un volum de 85 m.c. și o valoare de 13.940 lei, ce a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Dealu-Negru. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „tăiere fără drept de arbori”, ce va fi soluționat procedural.