Suceava | Criza de forta de munca in Falticeni

WC-public-catedrala-Falticeni-02.04.2019

Orasul Falticeni se confrunta cu o criza acuta a fortei de munca specifica oraselor mici din Romania. Cum industria orasului a fost pusa la pamant dupa caderea regimului ceausist, tinerii au luat calea strainatatii find nemultumiti de salariile mici oferite de angajatori. Multe dintre proiectele Falticeniului se intarzie din cauza crizei de personal.

Catalin Coman, primar Falticeni: „Tot aud prin diferite medii ca trebuie locuri de munca in Romania, vreau sa spun cu toata responsabilitatea, doar in Falticeni acum sunt disponibile mai mult de 1000 de locuri de munca, multe dintre ele foarte bine platite, in domeniul constructiilor, in domeniul industriei alimentare, in domeniul industriilor de profil care genereaza si au nevoie foarte mare de specialisti. Este foarte mare nevoie de forta de munca. Nu stiu care sunt explicatiile, o parte dintre ele le putem intui dar vreau sa va spun ca multe dintre proiectele Falticeniului ar putea fi duse mai repede la bun sfarsit si in conditii mai bune daca aceasta forta de munca ar exista”.

Desi finantari pentru proiecte de dezvoltare exista, municipalitatea se impiedica de lipsa fortei de munca.

„Trebuie intr-adevar ca legislatia sa fie corelata in asa masura astfel incat sa fim atractivi pentru romanii nostri plecati in strainatate sa se intoarca acasa, sa investeasca in Romania, in Falticeni, atat experienta acumulata in strainatate cat si forta si puterea de munca, sa fie alaturi de familie, de toti cei dragi si sa munceasca acasa, sa doarma in patul lui, sa isi vada copiii cum cresc, sa isi vada sotia, sotul, bunicii, parintii. Lucrurile sunt absolute normale in orice societate care tinde spre dezvoltare”, a completat Catalin Coman in emisiunea „La pas prin judetele Moldovei” de la Tele M.

La ultimul recensamant, Falticeniul avea o populatie de 25.000 locuitori, mare parte dintre acestia fiind trecuti de prima tinerete.