Suceava | Acuzații de exploatări ilegale de balast din râul Siret

balast

Localnicii de pe raza localitatii Bursuceni, comuna Veresti sunt nemultumiti ca de mai bine de trei ani, o societate se ocupa de exploatarea si extractia agregatelor minerale din albia si de pe malurile raului Siret. Localnicii spun ca firma respectiva a inceput sa faca sapaturi si pe pamanturile lor. Lucrarile de exploatare, pun in pericol stabilitatea puntii de peste rau care sta sa cada.

Dupa ce localnicii au ajuns in locul denumit „Puntea Bursuceni”, pe malul drept al raului Siret se poate observa cum mai multe basculante au incercat sa plece din acel loc. Cetatenii au incercat sa le blocheze drumul cu masinile personale, iar unii dintre soferii basculantelor au abandonat utilajele si au plecat pe jos.

Fara sa primeasca explicatii concrete, legat de activitatea lor in acea zona, locanicii au apelat la politie. Acolo au ajuns reprezentanti ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Suceava, ai Garzii Nationale de Mediu Suceava si al Inspectoratului Judetean de Poliție Suceava.

Se pare că este exploatare unui volum semnificativ de agregate minerale de râu. Vom efectua cercetări împreună cu reprezentanții Apelor Române, a compartimentului de specialitate de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și vă vom comunica concluziile la care ajungem.

Autoritatile au descoperit urme de sapaturi si exploatare in terasa raului Siret constantand ca nu exista nicio autorizatie de exploatere pentru zona respectiva. Politistii au intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunii de „executarea de activitati minerale fara permis sau licenta.

Comisar sef Ionut Epureanu, purt. de cuvant al IPJ Suceava

În cursul zilei de ieri, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că pe raza comunei Verești este posibil să se exploateze agregate minerale fără drept. La fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști din cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice, dar și specialiști ai Gărzii de Mediu și de asemenea specialiști din cadrul SGA Suceava. Au fost făcute verificări fiind identificate în albia râului și în apropiere două buldoexcavatoare dar și două autocamioane, din primele verificări constatându-se faptul că acestea exploatează în mod ilegal agregate în albia râului Siret.

Utilajele apartin de doua firme din localitatile Corni si Stancesti, ambele din judetul Botosani.