Succes tulburător. Un campion european paralimpic duce o elevă de 16 ani pe podiumurile de top ale atleţilor lumii

Andreea_Manole_and_Florin_Cojoc

Cum sa multumesti sansei pe care a-i primit-o de la divinitate? “Ziarul de Iasi” v-a prezentat în anii trecuti parcursul celui mai important sportiv local cu dizabilitati, atletul Florin Cojoc. Acesta si-a pierdut antebratul stâng la 12 ani, dupa ce, încercând sa evite caderea de pe un stâlp de înalta tensiune, s-a agatat de un fir prin care treceau 6.000 de volti,. 
Cu o vointa de fier si o determinare iesita din comun, Florin a trecut peste accidentul care era sa-i curme viata si a ajuns sa participe la doua Paralimpiade, în 2012 si 2016, doua Campionate Mondiale, dar si sa fie campion european în 2012. Ieseanul a obtinut titlul de cel mai bun sportiv cu dizabilitati al continentului la proba de saritura în lungime, cu o saritura de 6,18 metri.

La zece ani de la medalia de aur obtinuta la un concurs în Olanda, Florin, care acum are 42 de ani, a trait o mare satisfactie.

„Este o performanta fantastica”

Andreea Manole (16 ani), prima sa eleva din cariera de antrenor pe care a îmbratisat-o recent, în paralel cu activitatea de profesor de educatie fizica si sport, a obtinut doua medalii de bronz la IWAS (International Wheelchair and Amputee Sports) World Games.

Andreea Manole (16 ani) alaturi de Florin Cojoc

„Este o performanta fantastica, mai ales ca am început sa lucrez cu Andreea abia în acest an, în februarie. Am remarcat-o întâmplator, la o ora de sport, i-am propus sa începem o colaborare si a acceptat imediat. A progresat fantastic, rapid. La primul concurs la care a participat, un Grand Prix în Italia pentru seniori, a luat doua locuri IV, iar la al doilea, Campionatul European de juniori, derulat în Finlanda, a luat trei locuri IV, la 100 de metri, 400 de metri si lungime.

Luna trecuta, în Portugalia, la Jocurile Mondiale, care sunt un fel de mini-Olimpiada, la start fiind sportivi din 34 de tari, a spart ghinionul locurilor IV si a urcat pe podium de doua ori în probele pentru tineret, under 20, obtinând locul III si la 100 de metri si 400 de metri”. Maestru emerit al sportului, Florin Cojoc, care este profesor la Scoala Gimnaziala „Ionel Teodoreanu” Iasi, are numai cuvinte de lauda la adresa Andreei. „Este un copil fantastic, frumos, inteligent, ambitios, care stie ce vrea de la viata. Faptul ca are, din nastere, o problema la mâna dreapta nu a oprit-o sa lupte pentru a-si atinge frumoasele ei visuri. Este o eleva foarte buna, la un liceu de elita, Colegiul National, are perspective deosebite si în sport. Obiectivul nostru este calificarea la Jocurile Paralimpice, unde sunt convins ca Andreea poate ajunge. Eu cred chiar ca are puterea sa-si depaseasca antrenorul la Paralimpiada si sa obtina o medalie!”.

Andreea vrea sa fie judecator!

Andreea este optimista ca planurile lui Florin Cojoc nu sunt simple himere. „De mic copil mi-a placut mult sportul. Am facut baschet, am facut înot si ma bucur ca o întâmplare fericita m-a adus la atletism. M-am îndragostit de acest sport. Nu este doar o joaca de copil, vreau sa fac cariera, vreau sa obtin performante importante, mai ales ca mi se spune ca am potential mare” a spus pustoaica de la „National”, care a povestit ce senzatii a avut când a urcat pe podium la importanta competitie din Portugalia: „E ceva fantastic sa iei medalii pentru România! Acest lucru m-a stimulat enorm. Trag tare la antrenamente pentru a-mi îmbunatati performantele, în special la 400 de metri si lungime, probele mele favorite. Sunt foarte optimista ca voi obtine medalii si mai stralucitoare la viitoarele competitii importante internationale, îmi doresc sa ascult imnul României de pe prima treapta a podiumului”.

Andreea: „Chiar daca muncesc mult la antrenamente, nu neglijez scoala”

Andreea, care a multumit antrenorului si Comitetul National Paralimpic Român pentru sprijin, are idealuri îndraznete si pe plan educational: „Chiar daca muncesc mult la antrenamente, nu neglijez scoala. Profesorii ma înteleg, ma ajuta foarte mult, eu îmi organizez foarte bine timpul. Vreau sa dau la Facultatea de Drept, iar apoi sa devin judecator”.

Andreea Manole a avut si un mesaj pentru colegii de generatie: „Îi încurajez pe toti tinerii, indiferent daca au sau nu probleme, sa-si urmeze pasiunile, sa lupte pentru a-si îndeplini visurile!”