Succes în afaceri la Balțați, cu lapte de capră

Afacere de succes a unei familii din Iași, cladită de la zero cu destule eforturi. Oamenii au investit 100 mii de euro într-o ferma de capre. Rasa pe care au ales-o este Saanen, recunoscută pentru productivitatea ridicată. Inițial au cumpărat 4 capre, iar acum au ajuns la un efectiv de 140 de animale. Cu timpul a evoluat și cererea de pe piață a clineților pentru achiziționarea produselor lactate.

Sâtul să lucreze în Italia pentru alți fermieri, Ionuț Popa a decis sa devină propriul stăpân și a deschis o fermă în comuna Bălțați.

„Ne doream să ne întoarcem în țară deoarece acolo ne simțeam străini și am vrut să facem aici o fermă de animale. Să facem o activitate în domeniul agricol.”, spune fermierul Ionuț Popa.

Pentru început și-a cumpărat vaci, dar nu a stârnit interesul clienților cu lapte de bovine. Așa că s-a reprofilat și a cumpărat capre Saanen. Caprele s-au adaptat foarte bine, iar producția de lapte zilnică, de la o capră este de 2 litri.

„Am început cu patru căprițe. Le-am luat să testăm dacă ne plac, dacă produsele sunt ok. Acum am ajuns la 140 de capre.”, a adăugat Ionuț Popa.

Produsele lactate sunt ambalate, etichetate și trimise pe piața de desfacere. Cererea doboară de multe ori oferta, clienții dorind să cumpere cantități mai mari.

„Laptele de capră este cel mai căutat deoarece conține foarte mult calciu și vitamine. Întărește sistemul imunitar, este apropiat de laptele matern și ajută la vindecarea unor afecțiuni.”, declara Maria Popa.

Pentru a reuși să întrețină animalele, familia din Iași a achizitionat 80 de hectare de teren agricol, iar fermierii își propun ca în viitorul apropiat să extindă afacerea.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!