Subvențiile mai multor state membre UE sunt amenințate de aderarea Ucrainei

Financial Times a mentionat intr-o analiza despre efectele negative ale aderării Ucrainei la UE. Potrivit ziarului economic, includerea unei țări aflate în război ar costa o sumă uluitoare și, de asemenea, ar distruge sistemul de sprijin agricol al actualelor state membre și ar periclita resursele de recuperare a mai multor țări. Publicatia a facut referire si la un document scurs, despre care Bruxellesul nu a comentat încă.

Unul dintre cele mai influente ziare de afaceri din lume a relatat că Ucraina ar avea dreptul la o suma de 186 de miliarde de euro. Potrivit unui studiu pregătit pentru Consiliul European, din cauza aderării Ucrainei, toți membrii actuali ar trebui să plătească mult mai mulți bani în bugetul UE decât fac acum, în timp ce subvențiile lor UE ar fi reduse drastic și ar putea chiar să dispară. Un analist de la Londra a spus: nimănui nu vor plăcea costurile aderării Ucrainei.

Potrivit ziarului, unul dintre marii perdanți ar fi agricultura, întrucât subvențiile statelor membre în sector ar scădea cu o cincime. Datorită suprafețelor sale agricole uriașe, Ucraina ar fi cel mai mare beneficiar, întrucât ar primi 96,5 miliarde de euro din resursele politicii agricole comune. Însă Ucraina ar beneficia cel puțin la fel de mult de subvențiile de recuperare din urmă, întrucât Kievul ar primi 61 de miliarde de euro din fondul de coeziune, ceea ce ar putea afecta grav subvențiile datorate Ungariei, printre altele.

Fondurile de coeziune sunt calculate pe baza nivelului de dezvoltare, iar din moment ce Ucraina ar scădea media de dezvoltare a UE, aceasta înseamnă și că cel puțin 9 state membre actuale nu ar mai fi eligibile pentru subvenții. Cu alte cuvinte, au primit sprijin până acum, dar în cazul aderării ucrainene ar trebui să plătească după aceea”, a mentionat un oficial maghiar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *