Subvenții în valoare de 5 milioane de lei pentru fermierii ieșeni

Noutăți APIA

Fermierii ieșeni vor primi de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, subvenții în valoare de 5 milioane de lei pentru terenurile agricole exploatate. Culturile vizate sunt cele de soia, lucernă și sfeclă de zahăr. În măsura de sprijin cuplat, la nivel național, în sectorul vegetal au fost aprobate subvenții în valoare de peste 87 de milioane de euro, pentru 46.000 de fermieri.

Fermierii ieșeni care cultiva sfecla de zahăr vor primi subvenții în valoare de 16 milioane de euro, la nivel național, din care aproape jumătate de milion de euro va fi virat în conturile agricultorilor din Iași. Alte 50.000 de euro vor primi ieșenii care au solicitat subvențiile pentru fructe destinate industrializării: prune, mere, cireșe, vișine, caise și zarzăre.

„Sunt anumite tipuri de culturi care primesc o plată suplimentară, cu condiția de a face dovada obținerii unei anumite producții. Cele mai reprezentative culturi la nivelul județului nostru ar fi cultura de soia, cultura de lucernă și sfecla pentru zahăr. Una din condiții, la prima cultură pe care am exemplificat-o este ca fermierul să predea către un prim procesator sau să facă dovada unui consum pentru animalele proprii a unei producții de minimum 1300 de kilograme de soia la hectar. După se alocă un plafon, o sumă la nivel național, se calculează hectarele eligibile, cei care s-au înscris pentru sprijin cu plată , făcând raportul dintre plafon și numărul de hectare a rezultat cuantumul pe hectar.” a transmis Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași.

Cuantumul pe unitatea de măsură pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, prin raportarea plafoanelor aprobate la suprafețele eligibile pentru anul de cerere 2021. Banii acordați în această schemă provin de la bugetul de stat.

„În campania 2021 pe care o finalizăm, am avut un număr de 19.066 de fermieri, majoritatea sunt plătiți, pe sprijinul cu plată numărul este mai mic. În cazul culturii de soia sunt 113 solicitanți cu aproximativ 5000 de hectare. Lucerna are 657 de fermieri tot cu 5 mii de hectare, iar pentru sfecla de zahăr avem 40 de fermieri cu peste 4.200 de hectare.” a declarat Sergiu Jităreanu, directorul APIA Iași.

Luni, 16 mai a fost ultima zi in care fermierii ieseni au mai putut depune cererile unice prin care solicita subventii pentru terenurile exploatate sau fermele zootehnice.  Astfel, incepand de marti, cei care doresc sa depuna vor fi sanctionati cu 1 la suta din valoarea subventiei pentru fiecare zi de penalizare.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!