Subiectele la Română la BAC 2022. Elevii au avut de redactat un eseu despre particularităţile operei lui Ion Luca Caragiale, respectiv caracterizarea unui personaj

scandal-bacalaureat-2019-petitie-elevi-1-1280x720

Astăzi a avut loc prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, la Limba și Literatura Română.

La primul subiect, elevii au avut un text suport identic, indiferent de profil, din Nicolae Iorga – „Doamna Elena Cuza”, cu câte cinci cerințe notate cu șase puncte fiecare.

În partea a doua a primului subiect, elevii au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul „Doamna Elena Cuza” de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 punte, a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – „Întunecare”.

La subiectul al III-lea, elevii de la profilul real și tehnologic au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate, iar cei de la uman au avut caracterizarea unui personaj dintr-o comedie. Subiectul III este cel mai important, fiind notat cu 30 de puncte.

Mâine va avea loc proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 22 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate vor fi afișate pe 27 iunie, tot atunci se vor depune și contestațiile. Rezultatele finale vor apărea pe 1 iulie.