Sub presiunea americanilor, Zelensky isi schimba tonul discursului fata de negocierile de pace cu Rusia

zelensky

Președintele Ucrainei a sugerat că este deschis negocierilor de pace cu Rusia , atenuând refuzul său anterior de a negocia cu Moscova în timp ce președintele Vladimir Putin este la putere, dar respectând condițiile prealabile ale Kievului.

Apelul lui Volodimir Zelenski adresat comunității internaționale luni seara de a „forța Rusia să intre în discuții de pace reale” a reflectat o schimbare a retoricii pentru un lider care a semnat un decret la sfârșitul lunii septembrie care afirmă „imposibilitatea de a purta discuții” cu Putin. 

Zelensky a reiterat in condițiile sale pentru dialog returnarea tuturor pământurilor ocupate ale Ucrainei, compensarea pagubelor cauzate de război și urmărirea penală a crimelor de război.

Armele și ajutorul occidental au fost cheia capacității Ucrainei de a lupta împotriva invaziei Rusiei, despre care unii se așteptau inițial să distrugă țara cu relativă ușurință. Dar alegerile de la jumătatea mandatului din SUA de marți vor defini cantitatea și forma viitorului sprijin politic și financiar al Washingtonului pentru Ucraina.

În timp ce acest sprijin a strâns sprijin bipartizan puternic în Congres, o opoziție conservatoare în creștere ar putea complica acest lucru anul viitor dacă republicanii preiau controlul Camerei.

Comentariile recente ale liderului minorității republicane Kevin McCarthy (R-Bakersfield), care spune că parlamentarii nu vor tăia un „cec în alb” Ucrainei, reflectă scepticismul tot mai mare al partidului cu privire la costul sprijinului pentru Kiev.

În privat, parlamentarii republicani care susțin ajutorul pentru Ucraina spun că ar putea exista o oportunitate de a mai trece o tranșă de asistență în acest an cu actualul Congres.

Rusia și Ucraina au purtat mai multe runde de discuții în Belarus și Turcia la începutul războiului, care se apropie acum de pragul celor nouă luni. Discuţiile au stagnat după ce ultima întâlnire a delegaţiilor de la Istanbul din martie nu a dat niciun rezultat .