SUA vor sancționa rețeaua de achiziții militare care ajută Rusia

image-2018-10-21-22769725-41-sistem-rusesc-rachete-iskander

Foto: Wikimedia Commons - Vitaly V. Kuzmin

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a anunțat că Statele Unite vor impune noi sancțiuni împotriva unei rețele transnaționale de persoane și companii care au lucrat pentru a procura tehnologii militare pentru războiul Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Yellen a declarat reporterilor, în marja summitului G20 de la Bali, că sancțiunile vor viza 14 persoane și 28 de entități, inclusiv facilitatori financiari, dar a refuzat să ofere detalii despre locația acestora.

„Acest lucru face parte din efortul nostru mai amplu de a perturba efortul de război al Rusiei și de a-i refuza echipamentele de care are nevoie prin sancțiuni și controale la export”, a declarat Yellen reporterilor.

Ea a refuzat să ofere detalii cu privire la tehnologiile pe care le vor viza sancțiunile în efortul de a tăia achizițiile rusești.

Trezoreria americană a sancționat principalele firme industriale militare din Rusia, iar Departamentul Comerțului a oprit exporturile de componente fabricate în SUA și de tehnologii americane care au fost folosite în unele dintre echipamentele militare rusești. Yellen a precizat că acestea au deja un impact pe câmpul de luptă din Ucraina.

Rusia a reușit să achiziționeze drone din Iran care au fost folosite pentru a ataca orașe și infrastructura energetică din Ucraina. Entitățile și industriile militare iraniene sunt deja supuse unor sancțiuni americane grele din cauza programului de dezvoltare nucleară al Teheranului, și nu era clar dacă vreuna dintre sancțiuni are legătură cu aceste achiziții de muniții pentru drone.

Yellen a mai spus că, în același timp, Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina cu ajutor financiar și economic. Administrația Biden va oferi Ucrainei o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de dolari pentru asistență nemilitară, iar Yellen a menționat că, odată ce va fi obținută aprobarea Congresului, Trezoreria va începe imediat să o plătească Ucrainei.