SUA vor aloca 14 milioane de dolari pentru reactoarele modulare în România, anunță ministrul Energiei

virgil popescu

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat azi că Statele Unite ale Americii vor investi alte 14 milioane de dolari în studiile pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) în România.

„La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA, președintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relațiile dintre cele două state sunt foarte strânse. În cadrul parteneriatului româno – american, pe palierul energiei, președintele SUA a anunțat că vor investi alte 14 milioane de dolari în ”Etapa Preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România). Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în țara noastră pentru realizarea unui studiu amănunțit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Anunț care a fost făcut la București alături de partenerii americani”, a transmis Virgil Popescu.

Potrivit acestuia, investițiile vor avea efecte pozitive atât în domeniul energiei, cât și pentru întreaga economie. De asemenea, dă asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se vor respecta cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranță populatiei și atenția cuvenită mediului.