SUA va ajuta Ucraina cu exporturile de cereale după ce Rusia a rupt acordul

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul caută modalități de a ajuta Ucraina să exporte cereale și alte produse alimentare, după ce Rusia a anunțat, ieri, că se retrage din Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră. Blinken a spus că Rusia folosește alimentele „ca armă în războiul său împotriva Ucrainei”.

Acordul privind cerealele, negociat de Turcia și ONU în iulie 2022, a fost esențial pentru atenuarea creșterii globale a prețurilor la alimente, cauzată parțial de războiul total al Rusiei împotriva Ucrainei, permițând Ucrainei să își exporte produsele agricole prin Marea Neagră, în ciuda invaziei în curs.

Într-o conferință de presă, Blinken a declarat reporterilor că inițiativa a avut până acum un impact extrem de pozitiv, dar și că însăși existența acordului „nu ar fi trebuit să fie necesară în primul rând”, referindu-se la invazia Ucrainei și la blocada porturilor ucrainene de către Rusia.

„Timp de ani de zile (Ucraina) a fost grânarul lumii”, a declarat Blinken, adăugând că, în aproximativ un an de când inițiativa este în vigoare, Ucraina a exportat echivalentul a 18 miliarde de pâini.

Prin refuzul de a prelungi acordul, Blinken a declarat că Rusia „înarmează alimentele”, refuzând aprovizionarea celor care au nevoie de ele, făcând să crească prețurile alimentelor la nivel mondial. „Sper că fiecare țară urmărește acest lucru foarte atent”.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a scris pe Twitter că „Putin folosește alimentele ca pe o armă”.

„Marea Britanie condamnă cu fermitate retragerea Rusiei din Inițiativa privind Marea Neagră pentru cereale. Această decizie îi afectează pe cei mai săraci din lume.” Blinken a adăugat că, în timp ce Rusia încearcă să blocheze exporturile de cereale pe cale maritimă, SUA, împreună cu Ucraina și alte țări, vor căuta rute alternative pentru exporturile pe cale rutieră și feroviară.

Cu toate acestea, evaluarea sa a fost că, „în ceea ce privește volumele necesare, este greu de înlocuit ceea ce se pierde acum” ca urmare a deciziei Rusiei de a nu prelungi acordul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *