SUA si Marea Britanie i-au atacat pe rebelii houthi din Yemen

Armata americană și cea britanică au lansat lovituri împotriva mai multor ținte houthi în zonele controlate de aceștia în Yemen, marcând un răspuns semnificativ după ce administrația Biden și aliații săi au avertizat că grupul militant susținut de Iran va suporta consecințele atacurilor repetate cu drone și rachete asupra transportului comercial din Marea Roșie.

Președintele Joe Biden a declarat că a ordonat loviturile „ca răspuns direct la atacurile fără precedent ale Houthi împotriva navelor maritime internaționale din Marea Roșie”.

„Astăzi, la indicațiile mele, forțele militare americane – împreună cu Regatul Unit și cu sprijinul Australiei, Bahrainului, Canadei și Olandei – au efectuat cu succes lovituri împotriva mai multor ținte din Yemen folosite de rebelii Houthi pentru a pune în pericol libertatea de navigație pe una dintre cele mai vitale căi navigabile din lume”, a declarat președintele într-un comunicat difuzat de Casa Albă.

Biden a adăugat că „nu va ezita să direcționeze măsuri suplimentare pentru a ne proteja poporul și libera circulație a comerțului internațional, dacă va fi necesar”.

Forțele americane și ale coaliției „au executat lovituri deliberate asupra a peste 60 de ținte în 16 locații ale militanților houthi susținuți de Iran, inclusiv noduri de comandă și control, depozite de muniții, sisteme de lansare, instalații de producție și sisteme radar de apărare aeriană”, potrivit unei declarații a comandantului central al forțelor aeriene americane, generalul-locotenent Alex Grynkewich. Au fost folosite peste 100 de muniții ghidate cu precizie „de diferite tipuri”, a precizat acesta.

Timp de câteva săptămâni, SUA au încercat să evite loviturile directe asupra Yemenului din cauza riscului de escaladare într-o regiune care fierbe deja de tensiune, deoarece războiul dintre Israel și Hamas continuă, dar atacurile continue ale Houthi asupra transportului maritim internațional au obligat coaliția să acționeze.

Deși SUA a efectuat lovituri împotriva reprezentanților iranieni în Irak și Siria de la izbucnirea războiului din Gaza, aceasta marchează prima lovitură cunoscută împotriva Houthis în Yemen.

Loviturile au fost efectuate cu avioane de vânătoare și rachete Tomahawk. Peste o duzină de ținte houthi au fost atacate cu rachete lansate din platforme aeriene, de suprafață și submarine și au fost alese pentru capacitatea lor de a degrada atacurile continue ale houthiștilor asupra navelor din Marea Roșie, a declarat un oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *