SUA oprește plățile de obligațiuni rusești

datorie externaaaa

SUA a împiedicat, luni, guvernul rus să plătească deţinătorilor datoriei sale suverane mai mult de 600 de milioane de dolari din rezervele deţinute la băncile americane, într-o măsură menită să crească presiunea asupra Moscovei şi să afecteze deţinerile sale de dolari americani, informează Reuters.

În conformitate cu sancţiunile instituite după ce Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, rezervele valutare deţinute de Banca Centrală rusă la instituţiile financiare americane au fost îngheţate.

Dar Departamentul Trezoreriei a permis guvernului rus să folosească aceste fonduri pentru a efectua plăţi de cupoane pentru datoria suverană denominată în dolari, de la caz la caz.

Luni, când cele mai mari plăţi au ajuns la scadenţă, inclusiv o plată principală de 552,4 milioane de dolari a unei obligaţiuni ajunsă la scadenţă, guvernul SUA a decis să întrerupă accesul Moscovei la fondurile îngheţate, potrivit unui purtător de cuvânt al Trezoreriei SUA.

O plată a cuponului de 84 de milioane de dolari a fost, de asemenea, scadentă luni pentru o obligaţiune suverană în dolari.
Măsura a fost menită să forţeze Moscova să ia decizia dificilă de a folosi dolarii la care are acces pentru plata datoriei sale sau în alte scopuri, inclusiv pentru a-şi susţine efortul de război, a declarat purtătorul de cuvânt.

Rusia se confruntă cu o incapacitate de plată istorică dacă va alege să nu facă acest lucru.

„Rusia trebuie să aleagă între a-şi goli rezervele valoroase de dolari rămase ori veniturile noi încasate, sau intrarea în incapacitate de plată”, a declarat purtătorul de cuvânt.

JPMorgan Chase & Co (JPM.N), care a procesat până acum plăţile în calitate de bancă corespondentă, a fost oprită de Trezorerie, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune.

Banca corespondentă procesează plăţile cupoanelor din Rusia, trimiţându-le agentului de plată pentru a le distribui deţinătorilor de obligaţiuni din străinătate.

Ţara are la dispoziţie o perioadă de graţie de 30 de zile pentru a efectua plata, a precizat sursa.

sursă: G4Media