SUA nu văd niciun semn că Rusia ar fi interesată să pună capăt războiului din Ucraina, susține Antony Blinken

Antony-Blinken

Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele pentru a avansa în diplomația cu Rusia dacă vor vedea o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate pentru a se angaja în discuții semnificative, a declarat vineri secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Reuters.

„Toate indiciile arată că, departe de a fi dispus să se angajeze într-o diplomație semnificativă, președintele Putin continuă să împingă în direcția opusă”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său francez Catherine Colonna.

„Vom lua în considerare toate mijloacele pentru a avansa diplomația, dacă vedem o deschidere, bineînțeles că o vom analiza întotdeauna”, a spus el, dar a adăugat că, în schimb, agresiunea Moscova „se dublează și se triplează”.

Rusia și-a intensificat în această săptămână atacurile cu rachete și drone asupra infrastructurii care asigură aprovizionarea cu energie și apă, ceea ce Ucraina și Occidentul consideră că este o campanie de intimidare a civililor înaintea venirii iernii.

La începutul acestei luni, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu că Rusia este dispusă să se angajeze cu Statele Unite sau cu Turcia pentru a găsi modalități de a pune capăt războiului, dar că nu a primit încă nicio propunere serioasă de negociere.

Blinken și alți oficiali americani au declarat în mod repetat că Moscova nu a fost interesată de o diplomație semnificativă.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit vineri cu omologul său, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și a subliniat importanța menținerii liniilor de comunicare pe fondul războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

În comentariile televizate adresate Consiliului său de Securitate, Putin a ordonat crearea unui consiliu de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mișustin pentru a sprijini „operațiunea sa militară specială”.