SUA muta operatiunile ambasadei din Kiev in vestul Ucrainei

ambasada sua

SUA și-au mutat operațiunile ambasadei ucrainene de la Kiev în orașul de vest Lvov, din cauza amenințării invaziei ruse, în timp ce liderii occidentali cauta o soluție diplomatică la criză.

Președintele Joe Biden și premierul Marii Britanii, Boris Johnson au convenit, luni seară, într-un apel telefonic, sa actioneze in continuare pe calea diplomatica. Liderii occidentali au emis în mod repetat avertismente Rusiei că orice agresiune militară în Ucraina ar avea consecințe grave.

Avertismentele vin după ce Rusia a adunat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina și a făcut mai multe solicitări de securitate Alianței Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Rusia dorește garantii de la NATO că nu se va extinde în Ucraina sau în alte țări foste sovietice, să oprească desfășurarea de arme în Ucraina și să-și retragă forțele din Europa de Est.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a declarat luni că a existat o „consolidare continuă și neprovocată a Rusiei la granița cu Ucraina și nicio dovadă însoțitoare de detensionare”.

„Este o posibilitate distinctă – poate mai reală decât oricând înainte – ca Rusia să decidă să continue acțiunile militare, noi forțe ruse care continuă să sosească la granița cu Ucraina și forțele ruse organizate în toată Ucraina, o invazie, așa cum noi am spus, ar putea începe oricând.

Rusia a negat planurile de a invada țara vecină și a semnalat că este deschisă pentru continuarea discuțiilor cu NATO. Ministrul de externe Serghei Lavrov i-a spus luni președintelui Vladimir Putin că Moscova ar trebui să poarte mai multe discuții cu SUA și aliații săi, în ciuda refuzului acestora de a lua în considerare principalele cerințe de securitate ale Rusiei.

Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken a declarat luni că SUA „se află în proces de mutare temporară a operațiunilor ambasadei noastre din Ucraina de la Ambasada noastră din Kiev la Lviv, din cauza accelerației dramatice a formării forțelor ruse”.

El a subliniat că „precauțiile nu subminează în niciun fel sprijinul nostru sau angajamentul nostru față de Ucraina”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a caracterizat anterior mutarea operațiunilor ambasadei în partea de vest a țării drept „o mare greșeală”.

„Este o mare greșeală că unele ambasade s-au mutat în vestul Ucrainei”, a spus Zelenskyy la o conferință de presă cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Este decizia lor, dar „Ucraina de Vest” nu există, este o Ucraina unită. Dacă se întâmplă ceva, aceasta escaladare militară va fi peste tot. Nu este posibil să fii la cinci sau șase ore distanță de escaladare sau necazuri.”

Washingtonul a spus că Rusia și-a întărit forțele la granița cu Ucraina în weekend, dar oficialii americani au insistat că „diplomația continuă să fie viabilă”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a vorbit luni cu miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei pentru a-și exprima îngrijorarea serioasă față de tensiunile crescute și a insistat că „nu există nicio alternativă la diplomație”.