SUA intentioneaza sa declare „variola maimutei” urgenta de sanatate publica

variola-maimutei

Administrația președintelui american Joe Biden are în vedere declararea unei urgențe de sănătate publică răspândirea cazurilor variolei maimuțelor în țară, a relatat Washington Post. Momentan intenționează să numească un coordonator la Casa Albă pentru a dezvolta răspunsuri la virus.

Liderii de la Casa Albă, împreună cu oficiali ai Departamentului de Sănătate, au discutat următorii pași pentru combaterea virusului în weekend, după ce OMS a declarat sâmbătă variola maimuței, o urgență de sănătate publică de interes internațional.

Unii oficiali din domeniul sănătății consideră că declararea stării de urgență este necesară, deoarece ar putea da guvernului puterea de a reduce birocrația și de a colecta date despre răspândirea virusului.

Alții spun că mișcarea este în mare parte simbolică și nu va rezolva lipsa de vaccinuri.

Oficialii speră să fie adoptata o decizie de declarare a stării de urgență în această săptămână, au spus mai multe surse. În același timp, este planificată anunțarea lansării a aproximativ 800.000 de doze suplimentare de vaccin.

Variola maimuță este o boală infecțioasă rară, cea mai răspândită în zonele îndepărtate din Africa Centrală și de Vest. Simptomele sale sunt greață, febră, erupție cutanată, mâncărime și dureri musculare.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat pe 14 iulie că numărul total de cazuri confirmate de variola a maimuței a depășit 10.000 de cazuri în peste 60 de țări. Aproape 2.900 de cazuri au fost înregistrate în SUA.