SUA îi revocă Rusiei statutul de economie de piață

SUA - Rusia

Statele Unite nu vor mai trata Rusia ca pe o țară cu economie de piață, a declarat joi Departamentul Comerțului, revocând statutul acordat în urmă cu două decenii, care limita calcularea taxelor antidumping pentru produsele rusești, transmite Reuters.

Departamentul Comerțului a declarat că analiza sa a constatat că implicarea „extinsă” a guvernului în economia rusă a dus la prețuri și costuri distorsionate, despre care a spus că nu reflectă cu exactitate dacă societățile rusești stabilesc prețuri corecte pentru importurile în Statele Unite.

„Această decizie oferă Statelor Unite capacitatea de a aplica întreaga forță a legii antidumping americane pentru a aborda denaturările pieței cauzate de interferența tot mai mare a guvernului rus în economia lor”, a declarat Departamentul Comerțului într-un comunicat.

Washingtonul a acordat Rusiei statutul de economie de piață în 2002, un pas esențial pentru admiterea Rusiei în Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în 2012.

Anul trecut, Camera de Comerț Americană din Rusia a declarat că Moscova ar putea contesta orice decizie a SUA de a retrage Rusiei statutul de economie de piață în cadrul OMC.

Cu toate acestea, relațiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat dramatic de la invazia Rusiei în Ucraina.

Statele Unite, împreună cu alte țări occidentale, au impus sancțiuni ample menite să taie Rusia din punct de vedere economic după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie în ceea ce numește o „operațiune militară specială”.