SUA doboara un obiect neidentificat deasupra lacului Huron, al treilea dupa balonul chinezesc

f16

Armata americană a doborât duminică un obiect neidentificat care zbura deasupra Michiganului, făcându-l al patrulea obiect aeropurtat doborât de forțele americane într-o săptămână.

Oficialii apărării au refuzat duminică seara să specifice care ar putea fi cele trei obiecte doborâte în weekend, ridicând întrebări cu privire la amenințarea pe care obiectele le-ar fi putut reprezenta pentru civilii din America de Nord, care a fost scopul obiectelor și de ce a existat o mobilizare cu avioane de luptă și rachete ghidate.

Generalul Glen VanHerck, comandantul Comandamentului de Apărare Aerospațială din America de Nord și al Comandamentului de Nord al SUA, a declarat că este sigur că episodul inițial, doborârea unui balon de supraveghere chinez în largul coastei de est a SUA, pe 4 februarie, „a fost în mod clar un balon. Acestea sunt obiecte. Nu sunt în stare să clasific modul în care rămân în sus.” De asemenea, generalul a refuzat să excludă orice posibilitate, inclusiv dacă obiectele erau de origine extraterestră.

După declarațiile generalului, un oficial al Apărării care a dorit sa ramana anonim a spus că „nu există niciun indiciu de extratereștri sau activitate extraterestră”.

În ceea ce privește balonul chinez, a spus Melissa Dalton, secretarul adjunct al Apărării, „aveam o bază și informații pentru a ști cu siguranță că punctul său de origine era Republica Populară Chineză”. Nu există o astfel de certitudine cu cele trei obiecte ulterioare.

După episodul inițial, NORAD și-a schimbat abordarea în ceea ce privește monitorizarea spațiului aerian din America de Nord, a adăugat Dalton. Acest efort implică „o examinare mai atentă a spațiului nostru aerian… inclusiv îmbunătățirea radarului nostru, ceea ce poate explica cel puțin parțial creșterea numărului de obiecte pe care le-am detectat în ultima săptămână”, a spus ea.

Cel mai recent obiect a fost detectat pentru prima dată sâmbătă la 16:45 deasupra Canadei. A intrat în spațiul aerian al SUA puțin mai târziu, în cele din urmă a fost depistat radar deasupra Montanei și a reapărut peste Wisconsin. Până atunci, avioanele de luptă americane F-16 și canadiane F-18 au fost ridicate pentru a-l intercepta. Un F-16 l-a doborât cu o rachetă Sidewinder deasupra Lacului Huron, unde probabil a căzut în apele canadiene, a spus VanHerck.

Președintele Joe Biden a dat ordinul de a scoate obiectul pe baza recomandărilor secretarului Apărării Lloyd Austin și a conducerii militare, potrivit unui comunicat al Departamentului Apărării.

Deși oficialii militari nu au apreciat că acesta este o amenințare, traseul și altitudinea obiectului au stârnit îngrijorări, inclusiv că ar putea reprezenta un risc pentru aviația civilă, au spus oficialii.