SUA avertizeaza China sa nu ofere Rusiei sprijin in Ucraina

blinken wang

Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat China să nu ofere „sprijin letal” pentru invazia Rusiei în Ucraina și a condamnat încălcarea spațiului aerian al Statelor Unite de către un presupus balon de spionaj chinezesc, în timpul unei discutii cu cel mai înalt diplomat de la Beijing, Wang Yi.

Întâlnirea celor doi înalți oficiali a avut loc sâmbătă târziu, în marja unei conferințe de securitate globală la Munchen, după ce Wang a certat Washingtonul ca fiind „isteric” într-o dispută în curs de desfășurare privind doborârea de către SUA a presupusului balon de spionaj chinezesc.

Relațiile dintre cele două țări au fost tensionate de când Washingtonul a declarat că China a survolat țara cu un balon spion înainte ca avioanele de luptă americane să îl doboare la ordinul președintelui Joe Biden. Disputa a apărut, de asemenea, într-un moment în care Occidentul urmărește îndeaproape răspunsul Beijingului la războiul din Ucraina.

Într-un interviu la NBC News, Blinken a declarat că SUA sunt foarte îngrijorate de faptul că China ia în considerare posibilitatea de a oferi sprijin letal Rusiei și că i-a spus clar lui Wang că acest lucru „ar avea consecințe grave în relația noastră”.

„Există diverse tipuri de asistență letală pe care cel puțin se gândesc să le ofere, inclusiv arme”, a spus Blinken, adăugând că Washingtonul va publica în curând mai multe detalii.

Rusia și China au semnat un parteneriat „fără limite” în februarie anul trecut, cu puțin timp înainte ca forțele rusești să invadeze Ucraina, iar legăturile lor economice au crescut în timp ce legăturile Moscovei cu Occidentul s-au șubrezit.

Occidentul a fost precaut cu privire la răspunsul Chinei la războiul din Ucraina, unii avertizând că o victorie a Rusiei ar putea influența acțiunile Chinei față de Taiwan. China s-a abținut să condamne războiul sau să îl numească „invazie”.

Anterior, vorbind în cadrul unei mese rotunde la conferință, Wang a reiterat apelul la dialog și a sugerat țărilor europene să „se gândească cu calm” la modul de a pune capăt războiului.

El a mai spus că există „unele forțe care se pare că nu doresc ca negocierile să reușească sau ca războiul să se încheie curând”, fără a preciza la cine se referă.