SUA ar putea trimite trupe militare pentru o posibilă desfășurare în Europa de Est, pe fondul tensiunilor din Rusia

foto: military.com

Administrația Biden se află în etapele finale de pregătire a unităților militare specifice pe care vrea să le trimită în Europa de Est, pe fondul confilictului dintre Ucraina și Rusia. Între 1.000 și 1.500 de militari ar putea fi trimiși.

Joe Biden a discutat sâmbătă despre opțiunile de consolidare a nivelului trupelor americane în țările baltice și europa de est, în timpul unui briefing la Camp David, potrivit unui înalt oficial. Departamentul de Stat a redus ieri personalul ambasadei SUA din Kiev, cu plecarea personalului neesențial și a membrilor familiei. Nu a existat nicio sugestie că trupele americane s-ar desfășura în Ucraina sau ar lua parte la vreun rol de luptă.

Biden va discuta într-o conferinţă video, astăzi, la ora 22:00, ora României, cu liderii europeni despre tensiunile existente între Rusia şi Ucraina, inclusiv consolidarea militară a Rusiei la graniţele cu Ucraina, a anunţat Casa Albă.

SUA au trimis două transporturi de arme în Ucraina în ultima săptămână, ca parte a asistenței de securitate direcționate recent pentru a ajuta la consolidarea armatei Ucrainei.

Țările NATO trimit, de asemenea, nave și avioane de vânătoare suplimentare în Europa de Est și pun forțe în așteptare, a anunțat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Rusia a detașat peste 127.000 de militari în regiune, iar oficialii americani au declarat că Rusia este în măsură să pornească o invazie în orice moment.

Ministerul britanic de externe a declarat sâmbătă că are informații că guvernul rus intenționează să „instaleze un lider pro-rus la Kiev, guvernul rus neagă această afirmație acuzând SUA și NATO de escaladarea tensiunilor legate de sprijinul lor pentru Ucraina.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!