SUA ar putea aproba transferul sistemelor de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina 

zapusk-operativno-takticheskoi-rakety-m57-atacms-s-boevoi-mashiny-m142-amerikanskoi-rake-pzstwfog-1624376701.t

Administrația prezidentiala a SUA doreste sa trimita Ucrainei sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune, ca parte a unui pachet mai mare de asistență militară și de securitate care ar putea fi anunțat de săptămâna viitoare.

Ministrul de externe Dmytro Kuleba, președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni de rang înalt au vorbit despre necesitatea furnizării Ucrainei de sisteme de rachete cu rază lungă.

Administrația Biden a ezitat timp de cateva săptămâni sa trimita sistemele, pe fondul îngrijorărilor exprimate în cadrul Consiliului Național de Securitate că Ucraina le-ar putea folosi pentru a efectua atacuri ofensive în interiorul Rusiei, au spus oficialii.

Chestiunea a fost pe primul loc pe ordinea de zi la cele două întâlniri de săptămâna trecută de la Casa Albă, unde membrii adjuncți ai cabinetului s-au reunit pentru a discuta despre politica de securitate națională, au spus oficialii. 

Potrivit CNN, in centrul problemei a fost aceeași îngrijorare cu care s-a confruntat administrația de la începutul războiului – dacă trimiterea de arme grele în Ucraina va fi privită de Rusia ca o provocare care ar putea declanșa un fel de represalii împotriva SUA.

Un alt sistem pe care l-a cerut Ucraina este Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscut sub numele de HIMARS, un sistem cu roți mai ușor, capabil să tragă multe dintre aceleași tipuri de muniție ca și MLRS.

Sistemele de arme fabricate in SUA pot trage un baraj de rachete pe sute de kilometri – mult mai departe decât oricare dintre sistemele pe care le are deja Ucraina – despre care ucrainenii susțin că ar putea schimba jocul în războiul lor împotriva Rusiei.