SUA anunță o nouă asistență suplimentară de 400 milioane de dolari pentru securitatea Ucrainei

tanc

Departamentul american al Apărării a anunțat un nou pachet de asistență de securitate pentru Ucraina, în valoare de aproximativ 400 de milioane de dolari, transmite CNN.

Pachetul include tancuri și drone.

„Pachetul USAI subliniază angajamentul continuu al SUA de a sprijini Ucraina prin satisfacerea celor mai urgente cerințe ale acesteia… în timp ce, în același timp, consolidează capacitatea forțelor armate ucrainene de a-și apăra suveranitatea pe termen lung”, a declarat vineri secretarul adjunct de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unei conferințe de presă.

Pachetul furnizează tancuri T-72 recondiționate, noi drone Phoenix Ghost, fonduri pentru recondiționarea sistemelor de apărare aeriană HAWK pentru a fi trimise în Ucraina și alte articole.

Tancurile vor proveni din Republica Cehă, SUA plătind pentru recondiționarea a 45 dintre ele, potrivit lui Singh, iar Olanda plătind pentru recondiționarea altor 45 de tancuri.

Unele dintre tancuri ar trebui să fie livrate până la sfârșitul lunii decembrie, a precizat Singh.

„Acestea vor fi cele mai avansate tancuri din punct de vedere tehnic de pe câmpul de luptă”, a adăugat ea.

De asemenea, Singh a anunțat că „o parte” din dronele Phoenix Ghost promise anterior Ucrainei au fost deja livrate.

„Am văzut deja succese pe câmpul de luptă, dar nu am un termen exact pentru când va fi livrată următoarea tranșă”, a spus ea.

Statele Unite vor recondiționa pentru prima dată sistemele de rachete de apărare aeriană HAWK cu ajutorul finanțării Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, a declarat Singh în timpul briefingului.

Singh nu a dorit să precizeze câte sisteme de apărare aeriană HAWK vor fi recondiționate și trimise în Ucraina, invocând securitatea operațională.