SUA anunta ca Rusia este gata sa atace Ucraina si le cere cetatenilor americani sa paraseasca zona

Consilierul pentru securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, a emis vineri un avertisment că Rusia este gata să înceapă o invazie militară a Ucrainei și că ar putea începe cu un atac asupra Kievului.

El a spus că Rusia a adunat toate elementele necesare pentru o invazie la scară largă, care ar include puterea terestră, maritimă și aeriană.

„Dacă te uiți la dispoziția forțelor atât în ​​Belarus, cât și în Rusia, rușii sunt în măsură să organizeze o invazie militară în orice zi”, a explicat principalul consilier pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden.

Peste 140.000 de soldați ruși sunt adunați la granițele de est și de nord ale Ucrainei, un număr care continuă să crească, iar navele de război rusești au intrat în Marea Neagră la granița de sud a Ucrainei.

În plus, Rusia și Belarus au început exerciții militare comune pe 10 februarie, cu aproape 50.000 de soldați implicați, un număr mult mai mare decât este folosit în general.

The New York Times a raportat că un oficial american a spus că Rusia discută miercurea viitoare ca dată țintă pentru începerea acțiunii militare. Oficialul a recunoscut posibilitatea ca menționarea unei anumite date să facă parte dintr-un efort de dezinformare al Rusiei.

Sullivan a remarcat că informațiile anterioare sugeraseră că orice acțiune militară rusă, dacă ar avea loc, ar avea loc numai după încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă pe 20 februarie, dar acest scenariu s-a schimbat.

El a spus că SUA nu au dovezi concrete că președintele rus Vladimir Putin a luat o decizie cu privire la o invazie militară.

„Credem că ar putea foarte bine să dea ordinul final de plecare”, a adăugat el, „dar nu suntem astăzi aici în fața dumneavoastră spunând că ordinul a fost dat”.

Șeful securității naționale a SUA a sugerat că, odată cu alinierea trupelor ruse pe trei părți ale Ucrainei, o invazie militară ar putea începe în mai multe moduri, inclusiv „un atac rapid asupra orașului Kiev.”

Sullivan a explicat că alte opțiuni pe care Rusia le-ar putea utiliza într-o invazie includ o acaparare a teritoriului ucrainean sau un atac pe scară largă asupra orașelor mari. El a cerut tuturor cetățenilor americani să părăsească Ucraina imediat și a sugerat să contacteze Ambasada dacă provocările logistice sau financiare le îngreunează să facă acest lucru.

El a explicat că armata americană nu va intra în Ucraina pentru a-i salva pe americani care au decis că este în siguranță să rămână până nu va fi prea târziu.

Sullivan a avertizat, de asemenea, că Kremlinul ar putea organiza o operațiune de tip „steagul fals” pentru a da vina pe Ucraina pentru provocarea reacției militare ruse.

„Analiștii de securitate au presupus că Rusia ar putea evoca un atac din partea estului Ucrainei controlată de separatiști susținuți de ruși și ar putea da vina pe armata Ucrainei.”

Sullivan a subliniat că Putin a avut timp să se retragă din pragul războiului și că SUA și aliații săi din NATO sunt gata să continue negocierile diplomatice cu Kremlinul. El a adăugat că, în cazul în care diplomația eșuează, atunci NATO și UE sunt pe deplin unite pentru a aplica sancțiuni severe împotriva Rusiei.

„Puterea și influența Rusiei se vor diminua dacă Rusia va invada”, a afirmat Sullivan. Ca răspuns la consolidarea continuă a armatei ruse, Biden a ordonat trimiterea a 3.000 de trupe suplimentare în Polonia.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!