SUA acuza Rusia de santaj dupa ce a suspendat acordul privind exporturile de cereale ucrainene

nava ucraineana

Statele Unite au acuzat Rusia de șantaj pe seama țărilor în curs de dezvoltare, după ce a cerut Ucrainei garanții de securitate pentru flota sa din Crimeea cu scopul păstrarii unui coridor sigur pentru exportul de cereale.

„Ceea ce descrieți pare sa fie o pedeapsă colectivă, fie o extorcare colectivă”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Suspendarea inițiativei de către Moscova ar echivala cu o pedeapsă colectivă pentru restul lumii, dar mai ales pentru țările cu venituri mici și mijlocii care au nevoie disperată de aceste cereale”, a completat Ned Price.

Acesta s-a declarat alarmat de faptul că prețurile mondiale la alimente au crescut deja din cauza incertitudinii legate de inițiativa privind cerealele, care a fost negociată de Națiunile Unite și Turcia.

Rusia a declarat luni că este „inacceptabil” ca transportul maritim să treacă prin coridorul de securitate din Marea Neagră, după ce și-a suspendat participarea la un acord negociat de Turcia și ONU care a permis Ucrainei să reia exporturile de cereale.

„Circulația navelor de-a lungul coridorului de securitate este inacceptabilă, deoarece conducerea ucraineană și comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei îl folosesc pentru a desfășura operațiuni militare împotriva Federației Ruse”, a declarat Ministerul rus al Apărării.

„Ucraina trebuie să garanteze că nu va exista nicio amenințare la adresa siguranței navelor civile”, a declarat Putin într-o conferință de presă, acuzând Kievul că a folosit coridorul de cereale pentru un atac asupra flotei rusești din Crimeea, ceea ce a determinat Moscova să suspende un acord privind exporturile de alimente ucrainene.