SUA acorda asistenta umanitara Ucrainei in valoare de 54 milioane de dolari

Antony-Blinken

SUA a anunțat furnizarea a aproape 54 de milioane de dolari în asistență umanitară celor afectați de invazia Rusiei. Această finanțare include aproape 26 de milioane de dolari de la Departamentul de Stat și 28 de milioane de dolari de la Agenția pentru Dezvoltare Internațională.

Statele Unite sustine ca a finantat Ucraina pana acum cu 405 de milioane de dolari pentru comunitățile vulnerabile, de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu opt ani.

„Această ultimă tranșă de asistență umanitară se va derula prin organizații umanitare independente care oferă asistență bazată pe nevoi, cu imparțialitate, umanitate, neutralitate și independență. Aceasta include furnizarea de alimente, apă potabilă, adăpost, îngrijire medicală de urgență și protecție. Finanțarea noastră va ajuta, de asemenea, organizațiile umanitare să mențină contactul între membrii familiei care au fost separați din cauza conflictului, ceea ce sperăm să ducă la reunificare în unele cazuri. Statele Unite laudă ospitalitatea țărilor vecine din regiune care găzduiesc ucrainenii care fug și le sprijinim diplomatic eforturile de a menține granițele deschise și de a-i ajuta pe cei care solicită protecție internațională. Ca și în cazul oricărei situații de refugiat, facem apel la comunitatea internațională să răspundă nevoilor celor care caută protecție într-un mod compatibil cu principiul nereturnării și cu obligațiile noastre comune conform dreptului internațional. Salutăm contribuțiile altor donatori la acest răspuns la criză și îi îndemnăm pe alții să sprijine cu generozitate nevoile umanitare imediate din Ucraina și din regiune”, a spus secretarul de stat american, Antony Blinken.