SUA vorbeste despre o actiune nechibuzita a rusilor dupa ce a fost doborata o drona in Marea Neagra

drona americana

Un avion de luptă rus a doborat o dronă a Statelor Unite deasupra Mării Negre, după ce a avariat elicea dronei americane MQ-9 Reaper.

Drona Reaper și două avioane rusești Su-27 zburau marți deasupra apelor internaționale din Marea Neagra, când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața și a aruncat combustibil pe drona fără pilot, se arată într-un comunicat al Comandamentului European al SUA.

Aeronava a lovit apoi elicea dronei, determinând forțele americane să coboare drona MQ-9 în apele internaționale. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Patrick Ryder a adăugat marți că aeronava rusă a zburat „în vecinătatea” dronei timp de 30 până la 40 de minute înainte de a se ciocni imediat după ora 7 dimineața, ora Europei Centrale.

„Aeronava noastră MQ-9 desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de o aeronavă rusă, ceea ce a dus la prăbușirea și pierderea completă a MQ-9”, a declarat generalul forțelor aeriene James B. Hecker, comandantul SUA.

Incidentul este primul când aeronavele militare rusești și americane intră în contact fizic direct de când Rusia a lansat invazia in Ucraina. Este probabil să crească tensiunile dintre cele două națiuni, SUA numind acțiunile Rusiei „nechibzuite, nesănătoase din punct de vedere ecologic și neprofesionist.”

Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, a spus că Rusia nu dorește „confruntare” între țara sa și SUA, după ce a fost chemat la Departamentul de Stat după doborârea dronei.

„Preferăm să nu creăm o situație în care să ne confruntăm cu ciocniri neintenționate sau incidente neintenționate între Federația Rusă și Statele Unite”, a spus Antonov.

„Drona a zburat cu transponderele oprite, încălcând limitele regimului de spațiu aerian temporar stabilit pentru operațiunea militară specială, comunicată tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicată în conformitate cu standardele internaționale”, au sustinut rusii.

Avioanele rusești și americane au operat deasupra Mării Negre în timpul războiului din Ucraina , dar aceasta este prima interacțiune de acest tip cunoscută, o escaladare potențial periculoasă într-un moment critic al luptei.

SUA operează drone Reaper deasupra Mării Negre inainte de începutul războiului, folosind dronele spion pentru a monitoriza zona. Dronele Reaper pot zbura până la 50.000 de picioare, potrivit Forțelor Aeriene, și au senzori și capacități de a colecta informații și de a efectua recunoașteri pentru perioade lungi de timp, ceea ce o face o platformă ideală pentru a urmări mișcările pe câmpul de luptă și în Marea Neagră. .