SUA a autorizat livrarea de gaz natural lichefiat către Europa

LNG import terminal in Rotterdam

SUA a decis să permită exportul unor volume suplimentare de gaz natural lichefiat (GNL) din instalațiile de pe coasta Golfului Mexic pentru a ajuta Europa să facă față crizei energetice.

„US LNG rămâne o componentă importantă a securității energetice globale, iar Departamentul Energiei rămâne hotărât să găsească modalități de a ajuta aliații și partenerii noștri comerciali să furnizeze energia de care au nevoie”, a declarat Departamentul pentru Energie al SUA intr-un comunicat.

Decizia permite furnizorului major Cheniere Energy să exporte 20,4 milioane de metri cubi pe zi de la terminalele sale Sabine Pass, Louisiana și Corpus Christi, Texas către țări care nu au acorduri de liber schimb cu Statele Unite ale Americii.

Anterior, terminalele aveau voie să exporte gaze numai în țările cu acorduri de liber schimb, inclusiv Canada, Mexic, Australia și o serie de țări din Asia, Orientul Mijlociu, America Centrală și de Sud.

După cum a raportat, Comisia Europeană a elaborat un plan de eliminare treptată a cărbunelui, petrolului și gazului rusesc care prevede diversificarea aprovizionării „prin creșterea volumului importurilor de gaze naturale lichefiate de la furnizori non-ruși”.