SUA: 20 de ani de la cele mai sângeroase atacuri teroriste

sua

Astăzi, naţiunea americană marchează cei 20 care au trecut de la sângeroasele atacuri comise în SUA de terorişti sinucigaşi ai grupării al-Qaida.

În zorii zilei de 11 septembrie 2001, 4 avioane de pasageri erau deturnate. Două dintre ele loveau simbolicele turnuri gemene la World Trade Center din New York, toţi cei aflaţi la bord murind, alături de mii de persoane aflate în ambele clădiri, care aveau să se prăbuşească. Numeroase victime s-au înregistrat, de asemenea, la sol.

Un al 3-lea aparat pica peste aripa vestică a clădirii Pentagonului, sediul ministerului american al Apărării.

Cel de-al patrulea avion s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania, după ce echipajul şi pasagerii au încercat să preia controlul.

Occidentul a declanşat ulterior un război global împotriva terorismului. Afganistanul, gazda nucleului reţelei Al-Qaida, a fost eliberat de regimul taliban, iar bazele reţelei au fost distruse. Liderul Osama ben Laden, descendent dintr-o bogată familie saudită, a fost ucis la 2 mai 2011 de un comando american, în Pakistan.

Numeroase state, între care şi România, s-au alăturat coaliţiei militare.

Misiunea s-a încheiat în 2021, talibanii redobândind puterea în Afganistan.

În locul Turnurilor Gemene din New York se ridică un nou complex, care include – pe lângă 5 blocuri turn – un Memorial şi Muzeul Naţional 11 Septembrie.

Sursa: Europa FM