Sturionii, pescuiti ilegal din Dunare

Nu este o noutate faptul ca Romania este pe primul loc în topul statelor riverane Dunării unde se braconează cei mai mulți sturioni. Potrivit specialistilor, este al saptelea an consecutiv de cand tara noastra face parte din acest top iar asta se datoreaza braconierilor care pescuiesc ilegal sturion. Pe piata neagra, un kilogram de icre negre se vinde de la 500 de euro pana la 13.000 de euro.

Aflat intr-o vizita de lucru in Delta, Ministrul Mediului Mircea Fechet a explicat importanta proiectelor demarate de minister pentru protejarea sturionilor dar si de ce, in urma studiilor realizate de specialistii au fost capturati doar sturionii masculi.

Mircea Fechet – Ministrul Mediului: „Nu vreau sa fac acuzatii pe care nu le pot dovedi, dar concluzia unor specialisti sau concluzia pe care unii specialisti mi-au comunicat-o este aceea ca exista un risc apreciabil ca exemplarele de femela pescuite in cadrul proiectului nostru de cercetare, adica un proiect prin care incercam sa aducem un beneficiu speciei si sa o protejam, riscul e ca acele exemplare de femela sa fi fost braconate pentru icre negre si in harti la minister cand a trebuit sa si platim aceste activitati sa fi ajunsi doar masculii mai norocosi”. 

Câțiva pescari au fost surprinși cu sturioni în barcă, pe unul dintre canalele Deltei si s-au ales cu dosare penale pentru braconaj.

Andrei Corlan – Comisar General Comisariatul Naționale al Gărzii de Mediu: „Garda Nationala de Mediu a finalizat cea mai mare actiune pe perioada prohibitiei de combatere a fenomentului de braconaj. Rezultatele sunt interesante pentru garda nationala de mediu, dar sunt totodata problematice pentru ceea ce exprima. In sensul ca Garda Nationala de Mediu la finalizarea acestei actiuni, la finalul lunii a confiscat peste 24 de km de setci respectiv utilaje folosite în braconaj. Am confiscat o jumătate de tonă deținut ilegal„.

România a investit aproape cinci milioane de euro în proiecte de repopulare a Dunării cu sturioni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *