Studiul de fezabilitate a Spitalului Regional a fost finalizat

spital regional

Anunțul a fost făcut de primarul Iașului, Mihai Chirica, în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 27 februarie. Edilul a fost prezent marți, 26 februarie, la sediul Băncii Europene de Investiții (BEI) din București, unde a fost prezentată varianta finală a documentului, în prezența reprezentanților Ministerului Sănătății, BEI, JASPERS și consultanților contractați.

„Va fi o reorganizare totală a sistemului de sănătate la nivelul regiunilor, pentru că este vorba de trei puncte importante din țară: Iași, Cluj și Craiova. Această reorganizarea vizează îmbunătățirea eficienței sistemului medical prin creșterea calității serviciilor prestate. Tot ce se va investi acolo va fi în acord cu acest scop. Conform studiului de fezabilitate, SRU Iași va avea 850 de paturi, dintre care 776 pentru îngrijire medicală acută şi 74 pentru îngrijirea critică. De asemenea, unitatea medicală va deţine toate specialităţile unei spital de urgenţă, urmând a fi dotată cu tehnologie de ultimă generaţie. Acest edificiu va avea o suprafață de 148.000 de metri pătrați și va dispune de parcări subterane și supraterane”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În cadrul întâlnirii de la București, principalele probleme dezbătute au făcut referire la stadiul studiilor de fezabilitate pentru cele trei spitale, cel al SRU Iași fiind cel mai avansat. Totodată, s-a analizat modalitatea de finanțare a construcției acestora, respectiv prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa Prioritară 14 – „Crearea infrastructurii spitalelor regionale de urgență”. Etapizarea finanțării prevede ca proiectele tehnice și studiile de fezabilitate să fie finanțate în actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene, iar în următorul, 2021 – 2027, să fie alocate fonduri pentru construcție.

Municipalitatea ieșeană va investi 34 de milioane de euro în asigurarea infrastructurii de circulaţie către SRU, existând posibilitatea ca finanțarea să fie făcută cu fonduri nerambursabile.

Valoarea proiectului este estimată la 460 de milioane de euro, din care 361 milioane construcția, iar 99 milioane dotările medicale.