Studii pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenta Iasi

spitalul regionald e urgenta

Municipalitatea pregătește realizarea rețelelor de utilități (apă, canalizare, electricitate, gaz, internet) pentru viitorul Spital regional de Urgență din Moara de Vânt. În acest scop a fost semnat un contract pentru realizarea unui studiu privind aceste utilități. Documentația va fi realizată în cel mult patru luni de SC Design Project Solution SRL pentru o sumă de 149.940 lei.

Proiectul Spitalului Regional de Urgență din orașul nostru a rămas în continuare cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi construite în România (alături de Cluj și Craiova), iar acest lucru ne dă speranțe în privința concretizării sale într-un termen optim.

Primăria Municipiului Iași a început demersurile pentru acest proiect la sfârșitul anului 2016, iar în toamna anului 2017 Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului de 120.000 de metri pătrați, situat în zona Moara de Vânt, din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății. Pe lângă multe alte documentații necesare proiectului, inclusiv cea aferentă rețelelor de utilități, lucrăm la o serie de studii privind construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital, pe care o gândim dezvoltată unitar și coerent, după un concept Smart City District.

Noul spital, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Noul spital va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

Costul Spitalului Regional de Urgență Iași se ridică la aproape 600 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.