Studenții Universității Petre Andrei din Iași, de la specializările Drept și Științe politice, au participat la o vizită de studiu inovativă

c5dc798f-a978-45b5-bd2b-356796b9b90e

10 studenți, de la specializările Drept și Științe politice, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, au participat, în perioada 11-15 aprilie 2022, la o vizită de studiu inovativă, în regiunea București-Ilfov. Stagiul a fost organizat prin proiectul ASCED – Angajare Sustenabilă și Competitivitate pentru studenții din domeniul economic și drept, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022.

Astfel, pe 12 aprilie 2022, în prima parte parte a zilei, studenții au mers într-o vizită de studiu la Agenția Națională Antidrog. Tinerii au fost primiți de doamna Pop Adriana, responsabil Compartiment formare, de doamna Comisar Paula Frusinoiu, doamna doctor Liliana Dorobăț și domnul director Georgel Cristian Ivan.

Pe 13 aprilie 2022, studenții au mers la sediul Organizației Crucea Roșie România. Aici au fost întâmpinați de domnul Victor Nicolăescu, care a realizat o prezentare a societății, a istoricului și modului de functionare, activitățile principale, respectiv intervenții în caz de dezastre, prevenire, voluntariat, cursuri de prim ajutor, servicii sociale în sistem de zi, ambulanțe sociale, sprijin pentru comunitățile de rromi și servicii de formare profesională.


În a treia zi a vizitei de studiu, pe 14 aprilie 2022, în prima parte a zilei, studenții au vizitat Parlamentul României. Tinerii au avut parte de un tur ghidat alături de doamna Cristina Pop și au putut vizita salonul de protocol pentru invitații presedintelui, sălile C.A. Rosetti, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, Alexandru Ioan Cuza, intrarea spre Senat și către Sala de plen Regele Mihai a României și intrarea prezidențială.

Studenții au putut afla și despre oportunitatea de a efectua stagii de practică în cadrul Parlamentului. În a doua parte a zilei, tinerii au mers în vizită la Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, din cadrul Academiei Române.

„Vizita de studiu a fost o experiență inedită. Cei de la Institutele de Cercetare, Academia Română, Parlamentul României, cât și de la celelalte instituții la care am mers în vizită, s-au implicat și și-au dedicat timp și răbdare pentru a ne explica, în detaliu, toate informațiile pe care le-am solicitat. Am aflat detalii despre proiecte la care România este parte, proiecte despre care nu aș fi putut afla în alt context. Consider că organizarea vizitei a fost una foarte bună și, totodată, am apreciat faptul că, la finalul desfășurării acestuia, am primit feedback-uri și noi de la toți cei cu care am interacționat”, a mărturisit Raluca Daria Lazăr, studentă în anul IV, specializarea Drept.

În ultima zi a vizitei de studiu, studenții au mers la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Tinerii au fost primiti de Luciana Jinga, istoric și cercetător în cadrul IICCMER. Le-au fost prezentate oportunitățile pe care le au din punct de vedere al domeniul de studiu, al istoriei comunismului.

Aceasta a fost a doua vizită de studiu organizată în regiunea București-Ilfov. „Proiectul ASCED și-a propus ca, prin astfel de vizite de studiu și, de asemenea, prin stagiile de practică, să le ofere studenților din grupul țintă, experiențe și activități utile în carieră, pe care să o abordeze cu succes încă de la debut.”, a precizat Roxana Ateșoae, manager de proiect.